Študija: V Evropi v letu 2020 verjetno čez 50.000 smrtnih žrtev covida-19

0

V Evropi bodo letos tudi po najbolj optimističnem scenariju verjetno zabeležili še več deset tisoč smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kaže danes objavljena študija. Znanstveniki na Imperial College v Londonu ocenjujejo, da bo v Evropi in osrednji Aziji ob strogih ukrepih, ki marsikje že veljajo, v naslednjih 250 dneh umrlo 279.000 ljudi. Samo v Evropi naj bi po tej študiji v letošnjem letu umrlo čez 50.000 ljudi.

Po vsem svetu bo po njihovi oceni umrlo okoli 1,9 milijona ljudi, če bodo vse države uvedle podobne ukrepe za omejevanje družbenih stikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bodo ukrepi le srednjeročni, denimo le, dokler bo število smrtnih žrtev naraščalo, bi po svetu lahko umrlo deset milijonov ljudi.

A če države ne bi uvedle nobenih ukrepov, bi lahko umrlo 40 milijonov ljudi, okužilo pa bi se jih do sedem milijard.

Ocenjujemo, da se bo svet v prihodnjih tednih in mesecih soočil z akutnimi izrednimi razmerami, kakršnih še ni bilo,” je dejal eden od avtorjev študije Patrick Walker. Dodal je, da njihovi izsledki kažejo, da morajo države izbrati med dragimi in intenzivnimi ukrepi ter preobremenjenostjo zdravstvenih sistemov.

Izpostavljajo pa tudi, da bo hitro, odločno in skupno ukrepanje zdaj rešilo več milijonov življenj v prihodnjem letu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen