Spodbudno: V Italiji odobrili klinično študijo o učinkovitosti tocilizumaba proti covidu-19

0

Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus, poročajo italijanski mediji.

Tocilizumab, ki je sicer namenjen za zdravljenje revmatoidnega artritisa, se je že na Kitajskem, pa tudi v Italiji, izkazal kot uspešen pri kritičnih pacientih s covidom-19. V Italiji ga v ta namen uporabljajo v nekaterih bolnišnicah v Rimu in Neaplju.

Zdravilo ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti covidu-19, saj še ni kliničnih študij o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu. Prav zato so italijanski zdravniki pred dnevi prosili pristojne oblasti za takojšnjo pripravo nacionalnega protokola za njegovo uporabo pri bolnikih s covidom-19 v kritičnem stanju.

Zdravniki so zdaj pozdravili odločitev o izvedbi klinične študije. Opravili jo bodo pri skupini 330 bolnikov s covidom-19, ki kažejo prve znake dihalne stiske ali pa so bili intubirani v zadnjih 24 urah. Druga skupina, pri kateri bodo preizkusili zdravilo, pa bodo hudo bolni pacienti s koronavirusno pljučnico, ki so intubirani že daljši čas.

V študiji bodo lahko sodelovale vse italijanske klinike, ki bodo izrazile interes, koordiniral pa jo bo neapeljski inštitut Pascale, kjer so zdravilo že nekajkrat uspešno uporabili, poroča dnevnik La Stampa na spletni strani.

“Pri nas deluje, saj so njegove protivnetne lastnosti učinkovite proti sproščanju citokinov, ki ga povzroča virus in je vzrok za hude težave z dihanjem, ki ogrožajo bolnike na intenzivni terapiji,” je o učinkih tocilizumaba za časnik dejal infektolog Gianpiero D’Offizi iz rimske bolnišnice Spallanzani. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen