Potres v Zagrebu povzročil za več sto milijonov evrov škode

0

Gmotna škoda po nedeljskem potresu v Zagrebu bi lahko dosegla dve milijardi kun (270 milijonov evrov), kažejo prve grobe in neuradne ocene hrvaške vlade, poročajo hrvaški mediji. Medtem poteka pregled poškodovanih poslopij, med katerimi so poleg številnih stanovanj tudi šole, vrtci, bolnišnice ter politične, kulturne in znanstvene ustanove.

V Banskih dvorih še ne vedo, kako bodo krili stroške potresa, ki je v nedeljo približno deset sekund tresel Zagreb z magnitudo 5,5, danes piše Jutarnji list.

Kot dodaja, veliko pričakujejo od Evropske unije kot tudi od prostovoljnih prispevkov na posebnem računu Skupaj za Zagreb, na katerem bodo zbirali denar za sanacijo posledic potresa.

Ministri v hrvaški vladi so se v torek odpovedali svojim plačam za marec, kar bo na poseben račun prispevalo med 350.000 in 400.000 kun (med 47.200 in 54.000 evrov). Temu zgledu so sledili tudi nekateri drugi politiki.

Tudi veleposlanik ZDA na Hrvaškem Robert Kohorst je danes na Twitterju potrdil, da bo “sledil hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću in hrvaški vladi ter bo prispeval svojo marčevsko plačo za pomoč prizadetim s koronavirusom in v potresu v Zagrebu”. Ob ključniku #WeStandTogether je dodal, da je to najmanj, kar lahko stori, glede na to, kako so ga sprejeli na Hrvaškem.

V mestu Zagreb so ocenili, da je približno 100 vrtcev, šol in dijaških domov tako poškodovanih, da so začasno neuporabni. Večinoma gre za objekte v središču mesta, kjer so mnoga poslopja starejša od 100 let. Skrbi jih tudi, da morda nekaterih od teh objektov sploh ne bo mogoče sanirati.

V potresu so poškodovane tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in podobne institucije. Poškodovano je tudi poslopje hrvaškega sabora, tako da so se poslanci danes preselili v poslopje družbe Ina, v katerem so na zgodovinski seji 8. oktobra 1991 razglasili prekinitev vseh pravnih vezi z nekdanjo Jugoslavijo.

Več kot 180 prebivalcev Zagreba so namestili v enega od študentskih domov, potem ko so bili njihovi domovi močno poškodovani v prvem nedeljskem potresu.

V potresu je umrla ena oseba, še 26 pa je bilo poškodovanih, med katerimi 17 hujše.

Zagreb je tudi v torek zvečer okrog 21. ure stresel potres z magnitudo 3,2, ki so ga čutili na mnogih koncih mesta. Do danes zjutraj je sledila vrsta šibkejših popotresnih sunkov, je sporočila hrvaška seizmološka služba. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen