Parlament Nemčije odobril obsežen paket finančne pomoči

0

Spodnji dom nemškega parlamenta je danes potrdil vladni paket pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa, ki predvideva za 156 milijard evrov novega zadolževanja države. Potrditi ga mora še zgornji dom, ki naj bi o njem glasoval v petek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija namerava nameniti 122,8 milijarde evrov za kritje dodatnih izdatkov gospodarstva in zdravstva zaradi pandemije, 33,5 milijarde evrov pa za nadomestitev izpada davčnih prihodkov zaradi gospodarskega zastoja. Od 122,8 milijarde evrov naj bi približno 50 milijard evrov namenili za podporo malim podjetjem, 55 milijard evrov za boj proti pandemiji, 17 milijard evrov pa za druge ukrepe.

Predvidenih 156 milijard evrov novega zadolževanja države predstavlja okoli 100 milijard evrov več, kot je doslej dovoljevala ustava.

Poslanci so danes potrdili tudi zakon, ki predvideva ustanovitev 600 milijard evrov težkega sklada za pomoč velikim podjetjem. Zagotovili jim bodo posojila z državnim poroštvom in jih za čas koronavirusne krize po potrebi podržavili.

Predstavniški svet nemških zveznih dežel, zgornji dom parlamenta, naj bi o predlaganih ukrepih glasoval v petek.

Nemški gospodarski minister Peter Altmaier je v ponedeljek dejal, da se bo nemško gospodarstvo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos skrčilo za najmanj pet odstotkov. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast.

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je v napovedi, objavljeni v ponedeljek, opozoril, da bo izbruh koronavirusa nemško gospodarstvo stal na stotine milijard evrov v obliki upada proizvodnje, obenem pa se bo brezposelnost povečala z “raketno hitrostjo”. Nemški BDP bi se lahko po njihovih ocenah letos znižal za do 20,6 odstotka. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen