Mariborski vodovod ob svetovnem dnevu vode: Tudi z majhnimi koraki do varovanja okolja!

0

Tudi letos so se na Mariborskemu vodovodu, ki ga uspešno že desetletje vodi mag. Danilo Burnač, spomnili svetovnega dneva vode, ki ga tokrat obeležujeta dve krizi: že dalj časa trajajoče podnebne spremembe in od začetka tega leta še koronavirus.

“Danes 22.3.2020 obeležujemo svetovni dan vode. Letos na žalost malo drugače kot prejšnja leta vendar bi kljub situaciji želeli, da se nas sliši in da ta dan ne gre mimo nas brez razmisleka o vodi. Ne bo odveč, če še enkrat povemo, da je tokratna tema »voda in podnebne spremembe«.

Vsak dan se trudimo, da z majhnimi koraki pripomoremo k varovanju okolja. Našim zaposlenim je že več kot leto na razpolago električno vozilo. V letošnjem letu smo zamenjali vse avtomate za tople napitke, v katerih ne uporabljamo plastičnih lončkov. Trudimo se strogo ločevati odpadke. Tisto, na kar pa smo najbolj ponosni, pa so naši pitniki.

Mariborski vodovod ima v upravljanju 56 pitnikov, ki jih vsako pomlad postavimo na različne lokacije. Na teh lokacijah ostanejo do jeseni. Na vsakem pitniku beležimo porabo vode in na vseh pitnikih znaša kar 224 m³. To pomeni, da naši uporabniki namesto, da bi kupovali vodo v plastenkah, raje posežejo po sveži vodi iz pitnikov.

S tem privarčujemo kar 896.000 0,25 dcl plastenk oziroma neverjetnih 18 ton plastike. Če bi to vodo natočili v 0,5 l plastenke bi naneslo to kar 448.000 plastenk oziroma 10 ton plastike.

S pitniki torej ne skrbimo le za to, da imajo uporabniki v mestu dostop do sveže pitne vode pač pa tudi pozitivno vplivamo na okolje. Zaradi nameščenih pitnikov se v okolje odloži vsaj 18 ton plastike manj. Pomislite kaj lahko danes vi storite za naše okolje? Pitna voda namreč še zdaleč ni samoumevna.

Današnji potresni sunek, ni povzročil težav pri črpanja vode. Oskrba z elektriko je na vseh 304 objektih, zato oskrba z vodo poteka nemoteno.

Ostanite doma, pazite nase in ostanite zdravi!”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen