Je to scenarij tudi za druge evropske države? Češka načrtuje, da bodo njene meje zaradi koronavirusa zaprte vse do oktobra 2020!

0

Češka načrtuje, da bodo njene meje zaradi pandemije novega koronavirusa še več mesecev zaprte, je povedal vodja češkega kriznega štaba za boj proti koronavirusu Roman Prymula. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa to pomeni najmanj pol leta ali celo več.

Tujci bodo sicer v tem času lahko zapustili državo, a se ne bodo smeli vrniti, je v pogovoru za televizijo Prima pojasnil epidemiolog Prymula.

Izjeme bodo veljale za tiste, ki živijo blizu meje in se vozijo na delo v Nemčijo in Avstrijo. Če pa se bo izkazalo, da to izkoriščajo, bodo tudi te izjeme ukinili, je opozoril češki notranji minister Jan Hamaček.

Tudi voznikom tovornjakov bodo dovolili prehod čez mejo, da bi s tem zagotovili stalen pretok blaga.

Češka vlada načrtuje tudi strožje ukrepe glede prostega gibanja ljudi. “Velikonočni prazniki ne bodo takšni kot običajno,” je dejal Prymula in dodal, da ljudje ne bodo mogli obiskati družin ali iti v cerkev. Če bodo želeli ven, si bodo morali pokriti usta in nos.

Na Češkem so sicer do danes zabeležili 1047 okuženih z novim koronavirusom, vključno s šestimi ozdravelimi. Smrtnega primera še niso zabeležili. V državi ostajajo zaprti šole, lokali, gledališča in druge ustanove.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen