ESČP zavrnilo pritožbo Romov zaradi dostopa do vode v romskih naseljih

3

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zavrnilo pritožbo dveh romskih družin zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih. Sodišče v sodbi ni ugotovilo kršitve posameznih členov evropske konvencije o človekovih pravicah. V Amnesty International Slovenije (AIS) so napovedali pritožbo na veliki senat ESČP.

ESČP je namreč obravnavalo pritožbi 14-članske romske družine iz Dobruške vasi v občini Škocjan ter dveh Romov, očeta in sina, iz Goriče vasi pri Ribnici.

Dve romski družini sta v pritožbi pred ESČP zatrjevali kršitve prepovedi mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja iz 3. člena konvencije, kršitve pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena ter kršitve prepovedi diskriminacije iz 14. člena konvencije. V nelegalnih romskih naselij namreč nimata dostopa do osnovnih javnih storitev, kot so pitna voda in sanitarije.

V današnji sodbi je sodišče odločilo, da država ni kršila 8. člena konvencije, 14. člena v povezavi z 8. členom in ne 3. člena v povezavi s 14. členom konvencije.

Sodišče je o zatrjevanih kršitvah odločilo soglasno, le pri vprašanju kršenja 8. člena konvencije so sodniki odločitev izglasovali s petimi glasovi za in dvema proti.

Sodniki so ocenili, da so bili ukrepi Slovenije za zagotovitev pitne vode v dveh romskih naseljih zadostni. Pri teh ukrepih je država tudi upoštevala dejstvo, da so Romi deprivilegirana oziroma ranljiva skupina prebivalstva, so zapisali v sodbi. Poleg tega bi pritožniki s socialnimi transferji, ki jih prejemajo od države, lahko sami pripomogli k urejanju dostopa do pitne vode, so še ocenili.

Na odločitev so se že odzvali v AIS, kjer so Romom pomagali pri pritožbi. Obžalujejo, da ESČP pritožbi ni ugodilo ter napovedujejo pritožbo na veliki senat ESČP. Ob tem opozarjajo na slabe razmere v romskih naseljih, kjer prebivalci nimajo dostopa do vode in elektrike. Po njihovem mnenju bi morale oblasti ukrepati, da bi pritožniki uživali isti obseg pravic kot večinsko prebivalstvo. (sta)

Št. komentarjev: 3
 1. fiat lux pravi

  Tole Amnesty International je treba nagnati iz Slovenije!
  Prepovedati njeno delovanje na ozemlju Slovenije!

  Cigani so privilegirana rasa, zato imajo pravico
  graditi ilegalne naselbine na kmetijskih
  in okoljsko občutljivih območjih
  in pravico do priključkov
  vode in elektrike v ilegalnih naselbinah.
  Drugi državljani nimajo šans,
  da bi dobili vodo v nezakonito zgrajeni zgradbi,
  Cigani jo dobijo!

 2. mirror pravi

  Tej prosluli Amnesty International Slovenije je treba ukiniti sredstva iz državnega proračuna. Enako je treba narediti z vsemi nevladnimi organizacijami. Pa tistim odvetnikom, ki so zastopali Rome proti naši državi onemogočiti delo v državnem sektorju. Pri nas je preveč odvetnikov, ki zastopajo tujce proti lastni državi.

 3. Hit pravi

  Pravijo mednarodni odvetniki da je tudi to sodišče popapala korupcija. Ukvarjajo se z minornimi tožbami, strašijo še samo Putina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen