Cepiči mariborske Stare trte letos spet osmim prejemnikom doma in v tujini

0

Na mariborskem Lentu bo v soboto potekala že tradicionalna 41. rez Stare trte, prvi v nizu vsakoletnih dogodkov, ki jih v štajerski prestolnici pripravljajo v čast najstarejši trti na svetu. Tudi letos bodo cepiče podarili osmim domačim in tujim prejemnikom, podžupanja Alenka Iskra pa pravi, da imajo z znamenito trto v prihodnosti velike načrte.

Z načrtovano ureditvijo nabrežja Drave in Lenta, ki ga nameravajo začeti še konec letošnjega leta, bo Hiša Stare trte po besedah Iskre še pridobila na pomenu. Prav s to znamenitostjo naj bi še bolj izdatno skrbeli za promocijo mestnega turizma, okrepiti pa nameravajo tudi postopke za vpis trte na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Sicer pa bodo na sobotni prireditvi na predlog posebne komisije, ki vsako leto obravnava vloge, cepiče tokrat podarili občini Podlehnik, Društvu vinogradnikov iz Rogaške Slatine, Etnografskemu društvu Tržec in Pogrebnemu podjetju Maribor.

Cepiči bodo letos znova odpotovali tudi v tujino. Tokrat jih bodo prejeli Slovenska kmečka zveza iz Trsta, kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom Bazovica iz hrvaške Reke, evropski red vitezov vina iz avstrijskega Leobna ter z Mariborom pobrateno ukrajinsko mesto Harkov.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal mestni viničar Stane Kocutar, je Stara trta kljub neobičajno topli zimi v dobrem stanju. “Ne vemo pa, ker nimamo veliko izkušenj iz preteklosti, kako takšne mile zime vplivajo na njeno rast. So pa bile vmes tudi temperature pod lediščem, kar pa je v osnovi za aktivacijo življenjskih funkcij rastline povsem dovolj,” je dejal Kocutar.

Ob tem je spomnil, da bo konec marca letos minilo točno 40 let, odkar so se v Mariboru strokovno lotili oživitve trte in jo z nekaj radikalnimi rezi tudi spravili nazaj k življenju. Prav tako bo oktobra minilo 30 let, odkar so podelili prvo potomko Stare trte, ki jo je takrat prejela Ljubljana in vse od takrat raste na Ljubljanskem gradu. V spomin na ta dogodka regionalna TV Maribor pripravlja dokumentarec, ki bo premierno predvajan konec marca.

Novost letošnjega leta je po besedah Kocutarja tudi ta, da bodo letos cepljenke prvič podeljevali zasajene v loncu, s čimer bodo zaradi enoletne predpriprave prejemnikom olajšali delo in jim do prvega pridelka prihranili leto dni. Ob tokratnih osmih potomkah so jih do zdaj po Sloveniji razdelili skupaj že 138, v tujino pa je šlo 90 cepičev. Večina med njimi po vedenju viničarja še vedno živi.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch je poudarila, da se s tradicionalno rezjo vselej začenjajo opravila, povezana z znamenito trto, ki je zapisana tudi v Guinessovi knjigi rekordov. Tudi letos se ga bodo udeležili mariborski župan Saša Arsenovič, poslanec SDS mag. Dejan Kaloh, mariborska vinska kraljica Ana Protner, tokrat pa še nova slovenska vinska kraljica Ana Pavlin.

Ob današnji novinarski konferenci sta predstavnici mestne občine in zavoda za turizem podpisali sporazum z društvom Ekologi brez meja, po katerem bodo največji prireditvi – jesensko trgatev in martinovanje – pripravili v smeri čim manj odpadkov. Po besedah predstavnice društva Katje Sreš so si za cilj zadali, da ločeno zberejo več kot 90 odstotkov vse embalaže.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen