Čeferin o nepopolnem sistemu Var: Videosodniki niso psihiatri, da bi lahko ocenili namerno igranje z roko

0

Sistem Var ostaja predmet razprave v nogometnem svetu. V nekaterih primerih pregled videoposnetka pomaga sodnikom, a ostajajo nejasnosti, kar priznava tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin. Kot je ocenil za STA, so te predvsem povezane s subjektivnimi ocenami, zato bi se Var moral uporabljati za dejstva.

Težave z ugotavljanjem subjektivnih zadev z Varom je orisal pri prekršku za igranje z roko, kjer so tudi strokovna mnenja pogosto deljena. Sodniki v Var sobi pa “niso psihiatri, da bi ocenjevali, ali je igralec z roko igral namerno”, je za STA povedal ob robu Uefinega kongresa v Amsterdamu.

Subjektivnost odločanja o igranju z roko je podkrepil s primerom sestanka šefa Uefinih sodnikov z največjimi trenerskimi imeni: “Jürgen Klopp, Zinedine Zidane in Pep Guardiola so bili med prisotnimi. Ko jih je šef Uefinega sodniškega odbora Roberto Rosetti vprašal o tem, ali je v določeni situaciji bila roka ali ne, jih je pol odgovorilo z ‘da’, pol pa z ‘ne’,” je 52-letni odvetnik orisal zagato.

Zato meni, da bi o igranju z roko moral odločati glavni sodnik brez pregledovanja posnetkov. Med drugim je to razlog, da je bilo Uefinim sodnikom dano navodilo, da se videopregled uporabi zgolj v primeru jasnih in očitnih napak. “Jasna in očitna napaka ni, če žoga oplazi roko nekoga in to ne vpliva na igro in da se vidi, da ni namerno,” je izpostavil.

Var bi tako po njegovem morali uporabljati zgolj za ugotavljanje dejstev na igrišču. “Tu govorimo o tem, ali je bil prekršek storjen v kazenskem prostoru ali izven njega, o prepovedanem položaju. Izjemoma še za grobe prekrške za rdeči karton, ki jih sodnik ne vidi, in napačno identiteto igralca, ki prejme karton,” je dejal Čeferin.

Var je v vsakem primeru spremenil igro, poti nazaj pa več ni. Zato je po njegovem treba razčistiti nejasnosti. “Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in mednarodni odbor za pravila Ifab sta ugotovila, da so določeni problemi. Zato delajo na tem, da se sistem izboljša.”

Ponovil je, da ga tudi pri ugotavljanju prepovedanega položaja moti določena stopnja subjektivnosti. Referenčna črta je tako tanka, da je že en centimeter dovolj, da je igralec v “ofsajdu”. “Kot sem že mnogokrat rekel, pravilo prepovedanega položaja ni namenjeno temu, da se igralca kaznuje zato, ker ima velik nos. Njegov namen je preprečiti, da je napadalec v prednosti.”

Izziv je tudi skladnost uporabe Vara v različnih tekmovanjih. “Imamo eno igro, imenovano nogomet, potem pa številne različne sisteme po državnih ligah … Tu je še veliko dela,” je še izpostavil za STA.

Tudi sicer opaža širše spremembe v igri zaradi videopregledov. “Nogomet že dolgo časa spremljam – malo se mi zdi čudno, da igralci več ne proslavljajo gola, ampak vsi stojijo in gledajo sodnika, on pa ima roko na ušesu in posluša, ali priznati gol ali ne,” dodaja.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da v tekmovanjih pod okriljem Uefe pregledovanje videoposnetkov ni prineslo dolgih prekinitev, kar je bil eden od glavnih pomislekov pred njegovo uvedbo.

Celoten pogovor s prvim človekom evropskega nogometa bo STA objavila v četrtek do 12. ure.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen