113 je novo število okuženih na Hrvaškem, osem jih je več

0

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes potrdil, da je na Hrvaškem 113 okuženih z novim koronavirusom. Od četrtka so zabeležili osem novih primerov. Notranji minister Davor Božinović je povedal, da sta se s slovenskim kolegom Alešem Hojsom danes dogovorila o samostojnem prevozu hrvaških tovornjakov čez Slovenijo.

Hrvaški minister Beroš je na današnji tiskovni konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu povedal, da je povprečna starost okuženih na Hrvaškem 42,6 leta, kar je po njegovi oceni tudi osnovni razlog, zakaj je na Hrvaškem epidemiološka slika dobra. Povedal je, da je samo ena od okuženih oseb na respiratorju, a ni življenjsko ogrožena.

Tudi danes niso uradno potrdili, ali je vzrok smrti 65-letnega moškega v hrvaški Istri posledica okužbe z novim koronavirusom. Moški je umrl v noči na torek v domači karanteni, v kateri je bil, potem ko so pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Minister Beroš je naložil zdravstveni inšpekciji, naj preveri vse okoliščine nesrečnega dogodka.

Na Hrvaškem je v samoizolaciji nekaj manj kot 13.000 oseb, med njimi jih 790 zdravniki intenzivno nadzirajo, ker so bile v stiku z okuženimi, je dejal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvaški notranji minister Božinović je poudaril, da organizirani konvoji mednarodnega tovornega prometa čez Hrvaško potekajo nemoteno. Povedal je, da sta se danes po telefonu z ministrom Hojsom dogovorila, da vozniki hrvaških tovornjakov skozi Slovenijo lahko peljejo izven konvojev tovornjakov, predvsem čez mejna prehoda Starod-Rupa in Jelšane-Pasjak.

Božinović je dodal, da od četrtka opolnoči, ko so poostrili ukrepe na državni meji, ni bilo vstopov tujih državljanov na Hrvaško, razen voznikov v organiziranih konvojih.

Hrvaški notranji minister je ocenil, da se poostreni ukrepi za gibanje prebivalcev in prekinitev določenih poslovnih dejavnosti izvajajo dobro. Omenil, je, da so zabeležili tudi primere neodgovornega obnašanja posameznikov, zato je znova pozval državljane, naj spoštujejo vsa priporočila epidemiologov.

Napovedal, da bodo morda nekatere ukrepe še poostrili, da bi dodatno preprečili možnosti za okužbo tudi z zapiranjem otroških igrišč ter omejevanjem dogodkov, kot so poroke in pogrebi.

Hrvaška vlada je na svoji telefonski seji v četrtek zvečer odobrila nekaj manj kot 19 milijonov kun (2,56 milijona evrov) za nakup 2,5 milijona kosov zdravstvenih zaščitnih mask. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen