Petrol v poslih italijanske Camorre: ali je zaradi njih moral oditi Tomaž Berločnik?

4

Kot poročajo nekateri mediji, je bil Petrol pod prejšnjo upravo, na čelu katere je bil Tomaž Berločnik, globoko vpleten v posle italijanske Camorre. Poznavalci menijo, da je to tudi eden izmed ključnih razlogov, da je Berločnik moral zapustiti Petrol, saj naj bi bila slovenska politika obveščena o sporni prodaji Petrolovega goriva italijanskemu podjetju, povezanem s Camorro. Vsekakor se postavlja vprašanje, zakaj ni bila javnost o tem obveščena in komu je v interesu, da je bila Petrolova vpletenost v posle italijanske Camorre javnosti zamolčani.

V tej zgodbi so dejansko zatajili prav vsi mehanizmi internega preverjanja Petrolovih kupcev, in to kljub temu, da naj bi prihodki od prodaje goriva italijanski kriminalni združbi segali v desetine milijonov evrov. Jasno, da se takšni posli ne morejo odvijati brez vednosti uprave, zato argument, da »niso vedeli« in da je bilo vse »transparentno«, kot je pojasnjevala Petrolova zdaj že bivša uprava, niso prepričljivi.  Bolj verjetno se zdi, da so lovke Camorre morale segati v sam vrh Petrola, saj se drugače takšen posel sploh ne bi mogel odvijati v tako velikem obsegu. Številke so ogromne. Po poročanju medijev je bilo v tej operaciji, imenovani »Fuel Discount«, utajeno preko 100 milijonov evrov DDV, obseg poslovanja kriminalne združbe pa je segal do 400 milijonov evrov, in to v samo dveh letih!  V središču preiskav italijanskih organov pregona je bila družba Max Petroli Italija, ki naj bi  gorivo po Italiji distribuirala celo s Petrolovimi cisternami.  Gre za eno največjih davčnih utaj v Italiji, ki je bila organizirana s strani kriminalne združbe z očitno več kot odličnimi kontakti v Sloveniji, iz katere je prišla glavnina goriva. 

Vpletenost bivše Petrolove uprave v ta mafijski projekt ni bila nikoli pojasnjena, po vsej verjetnosti pa je nadzorni svet o tem, kaj se dogaja, moral biti obveščen.  Zakaj so se nadzorniki in politika odločili, da zamolčijo javnosti ta izredno pomemben podatek iz poslovanja Petrola pod Berločnikovo upravo, bo vsekakor še potrebno pojasniti.  Ne nazadnje imajo državljani pravico vedeti, kako je mogoče, da je eno največjih  in strateško najpomembnejših podjetij v Sloveniji, ki je, mimogrede v 25-odstotni lasti države, postalo ključni dobavitelj goriva za posle italijanske Camorre!? 

Št. komentarjev: 4
 1. Danilo pravi

  Kako že gre tisto: Slovenija nima svoje mafije, mafija ima Slovenijo!

 2. andrej pravi

  V bananah republikah je vse možno – tudi in predvsem sodelovanje z najhujšimi mafijskimi organizacijami…

 3. Matej pravi

  Iz tega razloga je Berločnikova uprava tudi odšla tako tiho, skoraj neslišno. Za takšno pizdarijo bi morali vsi člani uprave sedeti najmanj 10 let!!!

 4. tilen pravi

  Ludi moji, da li je to možno???????????? Pranje milijarde umazanih iranskih dolarjev v NLB, sedaj skoraj pol milijarde mafijskih evrov v Petrolu, a je Slovenija v zadnjih letih postala navadna teroristično-mafijska enklava?????????

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen