Novi koronavirus v Italiji zahteval četrto žrtev, v Novi Gorici izredni sestanek na temo širjenja okužb tudi v Sloveniji

5

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval četrto smrtno žrtev. Gre za 84-letnika, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu na severu države, poročajo tuje tiskovne agencije. Število okuženih v Italiji je medtem preseglo 180, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija.

Lombardiji po številu okužb sledi dežela Benečija. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija – Romanja, Piemont in Lacij. V Furlaniji – Julijski krajini (FJK) od danes do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, čeprav okužb še niso zabeležili.

Na severu Italije so zaradi novega koronavirua zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah.

V Benetkah so danes zaprti številni muzeji v Benetkah, znamenita beneška operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo.

Oglasila se je tudi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

“#Koronavirus Ker se primeri še naprej povečujejo, je javno zdravje prednost številka ena. Ne glede na to, ali se povečuje pripravljenost v Evropi, na Kitajskem ali drugje, mora mednarodna skupnost sodelovati skupaj. Evropa je tu, da igra vodilno vlogo.”

V Milanu je zaprt večji del znamenite katedrale, tam so tudi odpovedane vse maše. Ta teden do nadaljnjega tudi ne bo prireditev v milanski Scali. Gostinski lokali, predvsem diskoteke in pubi, pa bodo zaprti od 18. ure do 6. ure.

Italijanska vlada je že v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. V teh dveh deželah so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

V Lombardiji so ljudje, ki se bojijo pomanjkanja hrane, praktično izpraznili trgovine. Predsednik Lombardije Attillio Fontata je v današnjem intervjuju za enega od italijanskih radiev sicer zatrdil, da ni nevarnosti, da v trgovine ne bi mogli dostaviti hrane.

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine. Srečanju bo sledila izjava za javnost.

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval četrto smrtno žrtev. Število okuženih v državi je medtem preseglo 180, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija. Lombardiji po številu okužb sledi dežela Benečija. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija – Romanja, Piemont in Lacij.

V več italijanskih deželah veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, med drugim od danes do nedelje tudi v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) ob meji s Slovenijo, kjer okužb še niso zabeležili. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane.

Na severu Italije so zaradi novega koronavirusa zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah.

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni. (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. Hit pravi

  Upam da Mramor ne bo fasal virusa, da si ne bi zaračunal karantene.

 2. raft pravi

  Letalska policijska enota je danes na Brniku uradno prevzela nov helikopter AW169.
  ——————
  Pohvalno.

 3. erika pravi

  Po mojem bo vsekalo v roku dneva ali dveh tudi pri nas!

  1. Hit pravi

   Zagotovo!! Nič, roke umivat in doma čakat, da mine.

 4. raft pravi

  Hrvaška pravi, da bo zaprla mejo z Italijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen