Na Novogoriškem so se začeli zavedati nevarnosti, sprejeti prvi ukrepi

0

Novogoriški župan Klemen Miklavič je danes sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih centrov zaradi pojava koronavirusa v Italiji. Zaradi možnosti širjenja virusa v Slovenijo so v novogoriških igralnicah že pripravili prve ukrepe.

Tako so v igralnicah pripravili dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce pa so začeli prijazno odslavljati. Ob morebitnem širjenju virusa pa bodo razmišljali o še dodatnih ukrepih oziroma o možnosti zapiranja igralnic.

V Hitovih igralnicah na Goriškem namreč kar 75 odstotkov vseh gostov prihaja iz dežele Veneto, kjer so zaradi širjenja koronavirusa sprejeli ostre zaščitne ukrepe.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je na novinarski konferenci po sestanku povedal, da je v nenehnem stiku z županom Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani. Zaradi možnosti širitve virusa na slovensko stran pa bo pozval danes ministrstvo za zdravje, naj severnoprimorsko regijo obravnavajo zaradi bližine italijanske državne meje prednostno.

Zaenkrat ni še potrebno razmišljati o uporabi mask, saj niso potrebne, pa je povedal predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel. Na novogoriški občini zato napovedujejo, da bodo upoštevali vsa navodila in priporočila, ki bodo za zaščito pred virusom sprejeta na nacionalni ravni.

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so na današnjem sestanku zaposlenih v zdravstvenem domu sklenili, da do nadaljnjega odpovedo vse preventivne zdravstvene preglede za otroke, medicinske sestre, ki so na tem področju zaposlene, pa bodo začasno premestili drugam. Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili nove telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. Prebivalce, ki sumijo, da so morebiti zboleli za koronavirusom, pa prosijo, naj jih pokličejo in naj nikar ne prihajajo v zdravstveni dom.

V šempetrski bolnišnici bodo morebitne zbolele za koronavirusom napotili na poseben vhod na urgenci, kjer jih bo sprejelo medicinsko osebje. Do zapolnitve prostih postelj pa bodo morebitne bolnike pošiljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.

Na previdnost in posebne ukrepe so opozorili tudi vse šole in otroške vrtce. Od tam staršem otrok sporočajo, naj bolni otroci ostanejo doma, tudi če niso zboleli zaradi koronavirusa. Otroke pa bodo učitelji in vzgojitelji podučili o pogostejšem umivanju rok in kašljanju v rokav, kar pomeni najbolj učinkovito zaščito tudi pred širjenjem gripe, ki je še vedno prisotna na Goriškem.

Po županovih besedah prireditev zaenkrat ne bodo odpovedovali, vendar se to lahko kaj hitro spremeni. Zato so v nenehnem stiku s pristojnimi zdravstvenimi službami in predstavniki Občine Gorica, da bodo lahko hitro in učinkovito ukrepali ob morebitnih spremembah razmer. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen