EUrabija 2020: Erdogan migrantom na stežaj odprl vrata proti Evropi!

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi. Kot je poudaril v Istanbulu, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata,” je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Turčiji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. “Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,” je dodal.

Da so turške oblasti odprle mejo z Evropo, je več turških medijev poročalo že v petek. A na zunanjem ministrstvu v Ankari so te navedbe zavrnili.

Po besedah turškega predsednika se je na mejah Turčije z državami Evropske unije od petka nakopičilo 18.000 migrantov. Danes bi njihovo število lahko doseglo že 30.000, je še dejal Erdogan.

Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU.

Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je danes za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije.

Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek tako kot Grčija okrepila nadzor na meji s Turčijo. Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Erdogan je o tem, da Turčija ne zdrži pritiska migrantov, po telefonu obvestil tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana, je v petek zvečer sporočil urad madžarske vlade za medije. Orban je po pogovoru sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost, ki so odločili, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski migrantski poti.

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen