Zelenski ne izključuje možnosti sestrelitve letala nad Teheranom

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da ne izključujejo možnosti, da je ukrajinsko potniško letalo v sredo nad Teheranom zadela raketa, a da tega še niso potrdili. Na Facebooku je še zapisal, da bo danes o strmoglavljenju letala govoril z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom.

“Različica z raketo ni izključena, vendar še ni potrjena,” je na Facebooku zapisal Zelenski.

Ponovil je še prošnjo, da Iran pošlje Ukrajini vse potrebne informacije za temeljito preiskavo. O strmoglavljenju pa namerava danes govoriti tudi s Pompeom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš cilj je, da ugotovimo neizpodbitno resnico,” je dodal.

Vse več dokazov je, da naj bi letalo v sredo sestrelila raketa iranske protiletalske obrambe. Med drugim ameriške, britanske in kanadske oblasti ob navedbah informacij obveščevalnih služb namigujejo, da je Iran verjetno nenamerno sestrelil letalo, na katerem je bilo 176 ljudi. Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na iraški oporišči z ameriško vojsko.

Vodja Organizacije iranskega civilnega letalstva Ali Abedzadeh je sicer prepričan, da letala ni zadela raketa. “Ena stvar je gotova, tega letala ni zadela raketa,” je dejal danes na novinarski konferenci.

Ob tem so iz Teherana sporočili, da bodo lahko pri preiskavi, ki jo vodijo iranske oblasti, sodelovali tudi strokovnjaki iz ZDA, Francije, Kanada in družbe Boeing.

Ameriški Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) je že v četrtek sporočil, da se bo pridružil preiskavi. Zagotovili so, da so že imenovali strokovnjaka in da se bodo tako kot pri vsaki preiskavi vzdržali ugibanj o vzroku strmoglavljenja.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA) je v sredo strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma tuji državljani. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen