Posneta sestrelitev ukrajinskega potniškega letala nad Teheranom

0

Časopis New York Times je na spletni strani objavil posnetek sredine sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Pred tem sta to možnost javno naznanila kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson. Vse več je dokazov, da naj bi šlo za napako iranske protiletalske obrambe.

Ukrajinsko potniško letalo je strmoglavilo v sredo zjutraj kmalu po vzletu s teheranskega letališča na poti proti Kijevu. To se je zgodilo nekaj ur zatem, ko je Iran z več kot 20 balističnimi izstrelki napadel vojaški bazi v Iraku kot odgovor na ameriško usmrtitev generala Kasema Solejmanija pretekli petek v Bagdadu.

Neimenovani viri Pentagona so v četrtek ugibali, da je šlo za sestrelitev, kasneje je to povedal tudi Trudeau, za njim pa še Johnson. “Sedaj je na voljo veliko dokazov, da je letalo sestrelila iranska raketa zemlja-zrak,” je v Londonu dejal Johnson. Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu letala, med njimi večinoma Irancev, poleg njih pa med drugim tudi 63 Kanadčanov.

Videoposnetek na strani New York Timesa prikazuje svetlobno točko, ki se hitro premika, nato pa pride do eksplozije, nakar se svetla točka premika v drugo smer. Iran je uvodoma zanikal možnost sestrelitve in ugibal o mehanski okvari. Preiskovalci iranske organizacije za zračni promet sicer doslej še niso podali nobene razlage.

Tednik Newsweek ter ameriški televiziji CBS in CNN so prej poročali, da so satelitski, radarski in elektronski podatki pokazali tragično napako. Analitiki so poudarili, da je na fotografijah trupa letala videti luknje, ki so jih povzročili delci rakete, ki jo je razneslo tik ob letalu.

Podobno so bile videti posledice na razbitinah letala na letu MH17, je poročal CNN. Gre za letalo družbe Malaysian Airlines, ki ga je leta 2014 nad vzhodno Ukrajino sestrelila raketa zemlja-zrak.

Neimenovani uradniki Pentagona so ameriškim medijem povedali, da do četrtka ni bilo veliko časa za analizo padca letala, vendar pa postaja vse bolj jasno, da ga je zadela iranska protiletalska raketa.

Uradniki niso razložili, kaj natančno jih je pripeljalo do takšnega sklepa, so pa navedli, da imajo v regiji zmogljivosti, kot so sateliti in drugi senzorji, med drugim pa lahko ujamejo tudi komunikacije.

Sumijo na raketo ruskega sistema zračne obrambe tor, ki ga je Iran dobil od Rusije leta 2007. Televizija Fox News navaja uradnika, ki pravi, da je šlo za rusko raketo SA15.

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet je pred padcem ukrajinskega letala izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Iranom, Irakom in širšo regijo, ker lahko pride do napačne identifikacije civilnih letal oziroma da se jih zamenja za vojaška. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen