Harry in Meghan napovedala umik iz kraljevskih aktivnosti

0

Kraljeva družina je šokirana in prizadeta zaradi odločitve princa Harryja in njegove soproge Meghan, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti. Kot poroča britanski BBC, se o tem nista posvetovala z nobenim od visokih članov kraljeve družine.

Kot poroča BBC, so bili v Buckinghamski palači neprijetno presenečeni zaradi odločitve vojvode in vojvodinje sussekških. Pojasnili so, da so se sicer začeli pogovori o njuni prihodnosti, a so bili še v zelo zgodnji fazi. Na mizi je bilo več kompleksnih vprašanj, ki bi jih morali rešiti.

Harry in Meghan sta v sredo sporočila, da sta se po “večmesečnem razmisleku in notranjih pogovorih” odločila, da letos opustita kraljevske dolžnosti in da si bosta prizadevala postati finančno neodvisna.

“Zdaj načrtujeva, da bomo svoj čas delili med Združenim kraljestvom in Severno Ameriko, pri čemer bova še naprej spoštovala svojo dolžnost do kraljice,” sta med drugim zapisala v uradni izjavi.

Komentatorji sicer opozarjajo, da bosta težko vodila “normalno življenje”, saj da se bo interes medijev po njuni odločitve le še povečal. “Harry in Meghan sta globalna zvezdnika. Meghan je že bila slavna zaradi igralske kariere, prav tako Harry. Njegova vloga pa se bo še povečala, ko bo njegov oče postal britanski kralj in potem kasneje še njegov brat,” je za BBC pojasnila zgodovinarka Kate Williams.

Harry je namreč šesti v vrsti za britansko krono – po očetu Charlesu, njegovem bratu Williamu in njegovih treh otrocih.

Analitičarka Penny Junor pa je ocenila, da njuno dejanje spominja na odločitve Harryjeve matere, princese Diane. A da se o umiku od kraljevih dolžnosti niti nista posvetovala z drugimi člani družine, pa je po njenih ocenah več kot bizarno. “Gre za to, da ne delata zase, ampak delata za družinsko podjetje,” je za BBC ocenila poznavalka britanske kraljeve družine. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen