Bill Gates poziva k višji obdavčitvi bogatih na področjih “stoječih” investicij, dedovanja in trgovanja z vrednostnimi papirji

0

Eden najbogatejših Zemljanov, ustanovitelj Microsofta Bill Gates se je zavzel za večjo obdavčitev premožnih. Med drugim je na svojem blogu predlagal uvedbo davka na premoženje in višje davke na dobičke od trgovanja z vrednostnimi papirji.

Gates meni, da ljudje sami od sebe nikoli ne bodo dali dovolj denarja v dobrodelne ali druge namene, še manj pa bodo prostovoljno dali več za vse, kar mora vlada narediti. Ugotovil je, da razlike v dohodkih in premoženju zelo naraščajo hkrati s proračunskim primanjkljajem in javnim dolgom.

Dober način za povečanje sredstev v proračunski blagajni bi bila obdavčitev premoženja, ki stoji. Bogataši imajo velike investicije, ki jih držijo neizkoriščene dolga leta. Če tega ne prodajo, potem ni davkov, kar po Gatesovem mnenju nima nobenega smisla.

Gates meni, da bi bilo treba zvišati davek na dedovanje, zmanjšati davčne luknje in zvišati davke na obresti. Davke bi morali bogatim dvigniti tudi na državnih ravneh, še dodaja Gates. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen