Vzhod Avstralije zavit v strupen dim

0

Sydney je znova zavit v strupen dim zaradi gozdnih požarov, ki divjajo na vzhodu Avstralije. Dim je napolnil tudi številne zgradbe v mestu, zaradi česar se sprožajo detektorji dima.

Reševalna služba je v nekaj urah prejela kar 500 avtomatskih klicev zaradi sprožanja dimnih alarmov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi na sedežu gasilske brigade, ki je več kilometrov oddaljen od najbližjega požara, so morali zaradi dima evakuirati uslužbence. Ljudje so se na poti v službo pred dimom zaščitili z maskami. Organizatorji so odpovedali nadaljevanje jadralne regate v sydneyjskem zalivu.

“Dim iz vseh požarov je tako gost tukaj v zalivu, da se ne vidi nič. Enostavno preveč nevarno je,” je pojasnila tiskovna predstavnica regate Di Pearson.

Zaradi gostega dima je prekinjen promet ene od trajektnih linij v zalivu. Šolarje, ki so morali med odmorom ostati v šolskih poslopjih, so predčasno poslali domov, poroča AFP.

Vzhod Avstralije je že več tednov zavit v dim zaradi požarov, ki jih gasilci le stežka obvladujejo. Pristojne službe opozarjajo, da se bodo razmere zaradi močnega vetra še poslabšale.

V Novem Južnem Walesu danes divja skoraj sto požarov, v Queenslandu pa še nekaj deset. V večjem delu vzhodne Avstralije in tudi na zahodu države velja popolna prepoved uporabe ognja. Avstralijo že dlje časa pesti huda suša. Ponekod v notranjosti so te dni temperature dosegle 44 stopinj Celzija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen