Volkswagnu v Avstraliji rekordna globa zaradi afere dieselgate

0

Avstralsko sodišče je Volkswagnu prisodilo 125 milijonov avstralskih dolarjev (86 milijonov ameriških dolarjev, 76,4 milijona evrov) globe zaradi zavajanja potrošnikov glede izpustov njihovih dizelskih vozil. Gre za najvišjo globo zaradi kršitev pravic potrošnikov v Avstraliji doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski organ za varstvo potrošnikov se je pred tem s Volkswagnom dogovoril za globo v višini 75 milijonov avstralskih dolarjev, a je takšna kazen po mnenju avstralskega zveznega sodišča “očitno nezadostna”. Volkswagen se lahko na odločitev sodišča pritoži, o čemer še razmišlja.

Proti Volkswagnu so lastniki v Avstraliji vložili tudi skupinsko tožbo, v kateri pa je nemški avtomobilski velikan sklenil poravnavo v vrednosti 127 milijonov kanadskih dolarjev.

Koncern je leta 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela, da so avtomobili v času testiranj proizvedli manj škodljivih izpušnih plinov kot pri dejanski vožnji. Na avstralske ceste je sodeč po sklenjenem dogovoru s potrošniki zapeljalo okoli 100.000 takšnih vozil.

Za kazni, odškodnine in stroške popravil po izbruhu afere je Volkswagen doslej plačal že več kot 30 milijard evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen