V Termah Maribor za čas praznikov napovedali stavko

0

Sindikat zaposlenih v Termah Maribor, ki deluje v sklopu Sindikata delavcev gostinstva in turizma, je za božično-novoletne praznike napovedal stavko. Izvršni odbor sindikata v podjetju je sklep o začetku stavke sprejel v ponedeljek, stavkati pa bodo začeli 24. decembra. Stavkali bodo tudi tisti delavci, ki so jih nedavno prezaposlili v družbo HBP.

Kot je pojasnil predsednik sindikata Kristijan Lasbaher, od vodstva družbe, ki je v lasti ruskega kapitala, zahtevajo nov plačni model, saj zaposlenim že najmanj 20 let niso zvišali plač, tako da bo več kot 70 odstotkov zaposlenih z novim letom na minimalni plači.

Od vodstva nekoč največjega ponudnika hotelskih zmogljivosti v mestu zaposleni terjajo tudi pojasnila glede izčrpavanja družbe v zadnjih letih, pri čemer o zadnjem namenu prodaje restavracije Pri treh ribnikih sindikat in svet delavcev nista bila niti obveščena.

Zahtevajo tudi socialni dialog, saj je delodajalec najprej odpovedal podjetniško kolektivno pogodbo, nato to odločitev preklical, zdaj pa po besedah Lasbaherja s pogajanji kar naprej zavlačujejo.

Ob tem sindikat vodstvu očita še pomanjkljivo organizacijo dela v hotelu Habakuk, kjer zaposleni zaradi tega in nehumanega odnosa nekaterih vodij do podrejenih odhajajo, tudi po večkratnih pozivih sindikata za normalizacijo razmer pa se vodstvo ne odziva.

V vodstvu sindikata ob tem opozarjajo, da je pravica do stavke ustavna pravica, tudi po zakonu o stavki nima nihče pravice, da bi delavcem preprečeval sodelovanje v njej. Če bo prišlo do takih primerov, bo stavkovni odbor takoj obvestil pristojnega sekretarja v območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, sindikat dejavnosti in medije.

Termam Maribor se torej sredi enega vrhuncev sezone – božično-novoletnih praznikov – obeta stavka. V hotelu Habakuk pod Pohorjem jo bodo začeli v torek ob sedmi uri zjutraj in bo trajala do sklenitve sporazuma z upravo. V mestnem hotelu Mercure City bodo začeli stavkati na božični dan, v hotelu Ibis Styles 26. decembra, v UNI Youth Hostlu pa še dan pozneje. V pohorskem hotelu Bellevue bodo stavkali od 28. decembra, zadnji pa bodo začeli 29. decembra v gostilni Pri treh ribnikih.

Na pojasnila vodstva družbe STA čaka, čeprav uprava podjetja z mediji že lep čas ne komunicira, od konca oktobra pa jo vodi v Nemčiji prijavljeni Igor Kertsman. Družba je bila od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom, kot je razvidno iz dokumentov na spletni strani Ajpesa, pa je konec septembra od Platanusa prešla v last na Cipru registriranega podjetja MB Dailyrates management Limited.

Leto 2018 so Terme Maribor zaključile s kar 5,2 milijona evrov izgube, potem ko so ustvarili le še 9,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj dve tretjini manj kot leto prej. Padec so pripisali prodaji trgovskega dela družbe v letu 2017.

Sicer pa so pod okriljem Term le še štirje hoteli – poleg Habakuka in Bellevueja še mestna Ibis in Mercure – ter gostilna Pri treh ribnikih. Že pred tem so prodali obmejne Travel Shope in gostilno Štajerc, letos pa tudi medicinsko-termalni center Fontana, ki je pristal v lasti Diagnostičnega centra Bled. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen