V Španiji preganjana katalonska evroposlanca v tujini prevzela akreditacije

0

Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont in nekdanji katalonski minister Antoni Comin sta danes prevzela akreditacije evropskih poslancev, potem ko je Sodišče EU v četrtek odločilo, da izvoljenim evropskim poslancem pripada imuniteta.

Puigdemont in Comin sta akreditacijske priponke v Evropskem parlamentu v Bruslju prevzela pred množico novinarjev.

“To je dan veselja, ne le za naju ampak za vse, ki verjamejo v Evropo, ki temelji na volji njenih državljanov,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Puigdemont, ki je nosil modro priponko evropskega poslanca. “To je dokaz, da se je vredno boriti,” je dodal.

Puigdemont in Comin sta bila maja na evropskih volitvah izvoljena v Evropski parlament, a nista mogla prevzeti mandatov, ker sta se po poskusu odcepitve Katalonije od Španije zatekla v Belgijo. Izvoljen je bil tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki pa je v zaporu. Sredi oktobra je bil zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev obsojen na 13 let zapora.

Sodišče EU je v četrtek odločilo, da Junquerasu pripada imuniteta evropskega poslanca, zato bi ga bila morala Španija izpustiti iz pripora in mu omogočiti potovanje na ustanovno sejo, da bi prevzel poslanski mandat. Na Sodišču EU so nato za AFP pojasnili, da odločitev o imuniteti “velja za vse evropske poslance, torej tudi za Puigdemonta in Comina”. Junqueras je že zahteval, da se ga izpusti na svobodo. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen