V Kopru vse več ladijskih potnikov

0

V Kopru se je s sredinim vplutjem ladje Amadea ladjarja Phoenix Reisen uradno sklenila sezona prihodov potniških ladij. Na občini so našteli rekordno število potnikov, in sicer 115.581. Med marcem in novembrom je bilo ob potniški terminal privezanih 78 ladij. Letos jih je bilo skupaj nekoliko manj, a so bile večje, bolj prestižne in z več potniki.

“Letos smo presegli rekordno število 108.820 potnikov iz leta 2011,” so ob uradnem zaključku sezone prihodov potniških ladij sporočili iz Mestne občine Koper.

Kot so dodali, je bilo letos več ladjarjev višjega cenovnega razreda, s katerimi potujejo potniki z višjo kupno močjo. “To so ladje ladjarjev Azamara, Silversea, Oceania, Regent Seven Seas, Crystal Cruises in Viking, ki so na svojem krovu gostile predvsem turiste iz Velike Britanije, Nemčije in Severne Amerike,” so pojasnili.

Letos je bilo ob potniškem terminalu privezanih 24 različnih ladij, kar je prav tako največ do zdaj. Največkrat sta bili v Kopru zasidrani ladji Marella Discovery in Marella Celebration ladjarja Marella Cruises, ki sta skupaj prišli 21-krat, “kar pomeni, da smo ju v Kopru gostili praktično vsak teden”. Z njima je v Koper priplulo več kot 34.500 potnikov.

Nekaj ladij je medtem v Koper priplulo prvič, in sicer MSC Lirica, MSC Opera, Marella Discovery, Azamara Pursuit, Mein Schiff 6, Silver Shadow, Celebrity Infinity, Koningsdam ter Princess Iris. Ob tej priložnosti so jih na krovu obiskali predstavniki lokalne skupnosti in pristanišča ter ladjarja.

V prihodnjem letu naj bi bil obisk nekoliko manjši. Po dosedanjih napovedih bo v Koper priplulo 62 ladij s 93.500 potniki, v letu 2021 pa naj bi prišlo do izrazitega povečanja, so v sporočilu za javnost še navedli na občini. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen