V Kolumbiji znova množični protivladni protesti

0

V Kolumbiji so v sredo potekali novi množični protesti proti vladi in desnosredinskemu predsedniku Ivanu Duqueju, potem ko so propadla pogajanja med nacionalnim stavkovnim odborom in predsednikom. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je na ulice odšlo več deset tisoč ljudi. Iz mest Medellin in Cali poročajo o spopadih med protestniki in policijo.

Po podatkih kolumbijskega notranjega ministrstva se je po vsej državi v sredo zbralo skupno okoli 40.000 protestnikov, organizatorji trdijo, da je ta številka precej višja. V prestolnici Bogota so protesti minili mirno, v Medellinu in Caliju pa so po poročanju kolumbijskih medijev izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Protesti in splošna stavka v Kolumbiji potekajo že dva tedna. Ljudje demonstrirajo proti predvidenima reformama delovne in pokojninske zakonodaje ter vse hujšemu nasilju nad aktivisti za socialne pravice. Ob robu protestov sta občasno izbruhnila nasilje in plenjenja. Doslej je v protestih umrlo pet ljudi.

Duque, ki je na oblasti leto in pol, je v prizadevanjih za pomiritev protestnikov 24. novembra začel nacionalni dialog z župani in drugimi visokimi uradniki po državi, srečal se je tudi s predstavniki nacionalnega stavkovnega odbora, a so pogajanja propadla.

Duque je sicer že nekoliko popustil pri davčni reformi, saj je napovedal, da bodo odpravili 20-odstotni davek na dodano vrednost za prebivalce z nizkimi dohodki, znižal je ceno zdravstvenega zavarovanja za upokojence z nizkimi pokojninami ter uvedel ugodnosti za podjetja, ki zaposlujejo mlade.

Nacionalni stavkovni odbor je na vlado naslovil 13 zahtev. Zahtevajo umik napovedane davčne reforme in popolno uresničitev mirovnega dogovora iz leta 2016 z levičarskimi gverilci Farca. Za vlado morda najbolj sporna zahteva pa je razpustitev zloglasne protizgredniške policijske enote Esmad po smrti 18-letnega protestnika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen