V Fukushimi še ne bodo odstranili staljenega jedrskega goriva

0

Japonska je danes preložila odstranjevanje staljenega jedrskega goriva v elektrarni v Fukushimi za več let. Za preložitev so se odločili, ker mora elektropodjetje Tepco pred to zahtevno operacijo poostriti varnostne ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na načrte japonske vlade naj bi najprej začeli odstranjevati staljeno gorivo iz drugega reaktorja elektrarne Fukushima 1. Kot so danes sporočili iz Tokia, se bo ta operacija začela med fiskalnima letoma 2024 in 2026, v prvem reaktorju elektrarne pa v fiskalnem letu 2027 ali 2028.

Prejšnji načrt je predvideval, da bi staljeno jedrsko gorivo iz elektrarne Fukushima 1 začeli odstranjevati leta 2021. Odstranjevanje več tisoč staljenih gorilnih palic velja za enega največjih izzivov pri odstranjevanju posledic katastrofalnega potresa in cunamija leta 2011.

“Gre za zelo zahteven proces in težko je napovedati, kaj lahko pričakujemo. Najpomembnejša je varnost delavcev in okoliških prebivalcev,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister za industrijo Hiroshi Kajiyama.

Ogromen cunami, ki je 11. marca 2011 po silovitem potresu treščil ob severovzhodno obalo Japonske, je uničil štiri od šestih reaktorjev v jedrski elektrarni Fukushima 1. V treh med njimi se je stalilo jedrsko gorivo.

Nesreča v Fukushimi, zaradi katere je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo na svetu po tisti v Černobilu leta 1986. Skoraj devet let po nesreči se zaradi strahu pred jedrskim sevanjem več deset tisoč ljudi še ni vrnilo na domove blizu elektrarne.

Japonska vlada načrtuje, da bo proces odstranjevanja posledic nesreče končan v 30 ali 40 letih po nesreči. Strokovnjaki sicer dvomijo, da bo vse delo v zvezi s tem mogoče opraviti v 40 letih, še navaja dpa. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen