Trump po pričakovanju zavrnil sodelovanje na zaslišanjih pred ustavno obtožbo

0

Ameriški predsednik Donald Trump je imel do petka popoldne čas, da sporoči, ali bo sodeloval s svojimi pričami in odvetniki na zaslišanjih pred ustavno obtožbo v pravosodnem odboru predstavniškega doma ameriškega kongresa. Sodelovanje je pričakovano odklonil.

Njegov odvetnik Pat Cipollone je pravosodni odbor obvestil, da izvajajo šarado in po nemarnem zapravljajo čas Američanov ter celo zlorabljajo svoja pooblastila. “Predsednik je dejal, da vložite ustavno obtožbo čim prej, da lahko dobi pošteno sojenje v senatu in se bo Amerika nato lahko vrnila nazaj k svojemu poslu,” je sporočil Trumpov odvetnik.

Trump se je, kot kaže, sprijaznil, da se bo zadeva odvila po vnaprej določenem scenariju. Predstavniški dom kongresa z demokratsko večino bo potrdil ustavno obtožbo zaradi zlorabe pooblastil z izsiljevanjem Ukrajine, naj uvede preiskavo demokratov, republikanska večina v senatu pa ga bo razglasila za nedolžnega in s tem se bo podal pred volivce novembra 2020.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v petek dejala, da se predsednik počuti krivega in zato ga ne bo na zaslišanja, kjer bi imel priložnost, da pokaže svojo nedolžnost. “Če predsednik nima dobrega odgovora na obtožbe, potem ga seveda ne bo na zaslišanja,” je dejal predsednik pravosodnega odbora Jerrold Nadler.

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je od obveščevalnega dobil zajeten sveženj dokumentov, ki govorijo o predsednikovi krivdi, v sredo pa je zaslišal ustavne pravnike, ki so večinoma menili, da bo ustavna obtožba izgubila vsak pomen, če je ne bodo uvedli proti Trumpu zaradi njegovih prekrškov, ki so šolski primer, zakaj so ustanovitelji ZDA dali ustavno obtožbo v ustavo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen