Poteka identifikacija registriranih taboriščnikov Auschwitza, seznam bo dopolnjen do maja 2020 in objavljen na www.auschwitz.org

0

Več kot 60 odstotkov od okoli 400.000 registriranih taboriščnikov, ki so bili med vojno zaprti v nemškem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz, so identificirali, je na svoji spletni strani danes sporočil muzej in spominski center Auschwitz-Birkenau.

V omenjeno število ni vključenih okoli 900.000 Judov, ki so jih nemški nacisti prepeljali iz evropskih držav pod nemško okupacijo in jih tam nato takoj po prihodu ubili v plinskih celicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor muzeja Piotr Cywinski je povedal, da taboriščnike identificirajo na podlagi transportnih seznamov, ki jih primerjajo s seznami registriranih taboriščnikov.

Napovedal je, da bodo predvidoma do maja 2020 na spletni strani www.auschwitz.org objavili 420.000 imen s transportnih seznamov Judov, ki so jih prepeljali v to zloglasno koncentracijsko taborišče.

Prihodnje leto, 27. januarja, bo minilo 75. let od osvoboditve taborišča Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske.

To je bilo največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer so med letoma 1940 in 1945 ubili najmanj 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Iz Slovenije je bilo tam zaprtih 2342 zapornikov, 1331 jih je umrlo. Sovjetska rdeča armada je 27. januarja 1945 osvobodila taborišče, v njem pa tudi 7650 zapornikov.

Spominske slovesnosti se bodo med številni državniki udeležili izraelski predsednik Reuven Rivlin, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier ter poljski predsednik Andrzej Duda, še poroča dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen