Nova žrtev v Afganistanu, ubit ameriški vojak

0

V Afganistanu je bil danes ubit ameriški vojak, je sporočila ameriška vojska. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To bi lahko ponovno ogrozilo pogajanja med ZDA in talibani o premirju v deželi pod Hindukušem.

Talibani so v sporočilu za AFP navedli, da so na območju Kunduza razstrelili ameriško vojaško vozilo. Pri tem je bilo po njihovih navedbah še več ameriških in afganistanskih vojakov ranjenih.

Ameriška vojska dodatnih podrobnosti napada ni sporočila, razen da je bil vojak “ubit v akciji”. Neimenovani predstavnik ameriške vojske pa je nato za AFP pojasnil, da je vojak pregledoval zaboj z orožjem, ko je eksplodiralo. “To ni bil rezultat napada, kot to trdijo sovražniki,” je še povedal.

Napad bi lahko ponovno ogrozil pogajanja med ZDA in talibani za premirje v Afganistanu, ki potekajo v Katarju. Septembra sta bili strani že tik pred sklenitvijo dogovora, a ga je ameriški predsednik Donald Trump preklical zaradi napada talibanov, v katerem je bil ubit ameriški vojak.

Decembra so se pogovori v Dohi obnovili, a so jih že kmalu zaustavili po napadu na letalsko oporišče Bagram severno od Kabula, še navaja AFP.

V Afganistanu je bilo letos ubitih okoli 20 ameriških vojakov, s čimer je letošnje leto najbolj smrtonosno za ameriško vojsko v Afganistanu po letu 2014, ko so se uradno končale bojne operacije v tej državi. Od začetka operacij v Afganistanu leta 2001 pa je bilo v Afganistanu ubitih okoli 2400 ameriških vojakov.

Na vrhuncu operacij je bilo v Afganistanu nameščenih več kot 100.000 ameriških vojakov. Po predaji odgovornosti za varnost afganistanskim silam je v tej državi ostalo še okoli 12.000 ameriških vojakov. Trump si želi njihovo število še dodatno zmanjšati na vsaj 8600 ali manj. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen