Medalje za hrabrost in požrtvovalnost prejelo 26 policistov in 13 občanov

0

Za hrabro in požrtvovalno delo, pomoč ob reševanju življenj in prijetje storilcev kaznivih dejanj so danes v Tacnu podelili medalje 26 policistom in 13 občanom. Medaljo za hrabrost so prejeli policisti Petra Tkalec in Tomaž Horvat za ukrepanje ob ugrabitvi avtobusa v Ljubljani ter Ivan Jan, ki je pred skokom s strehe rešil mladoletno osebo.

Vsi trije prejemniki medalj za hrabrost, ki jih podeljujejo za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila nevarnosti izpostavljanja življenja prejemnikov priznanja, prihajajo s Policijske uprave Ljubljana.

Tkalčeva je izjavi za medije povedala, da je bila ob prijetju ugrabitelja avtobusa brez kakršnegakoli strahu. V mislih je imela samo to, da osumljenca umaknejo od potnikov in šoferja ter da preprečijo najhujše. “Če bi bilo treba, bi vse ponovila brez težav,” pa je prepričan Horvat, po besedah katerega je ukrepanje v kritičnem trenutku predvsem instinktivno.

Medalje policije za požrtvovalnost pa so policisti in občani med drugim prejeli za posredovanje pri požarih, prijetje osumljencev drzne tatvine, pomoč pri poškodbah in oživljanju ter reševanje iz vode.

“To so medalje za vaš pogum, preudarnost, odločnost, strokovnost, nesebičnost, humanost in prevzemanje odgovornosti v najbolj kritičnih trenutkih,” je ob današnji podelitvi na Policijski akademiji je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Po njenih besedah nas trenutki, ko so ogrožena življenja, opomnijo, kako odvisni smo drug od drugega.

Bobnarjeva je v govoru ugotavljala še, da se je v zadnjem letu v policijske vrste vrnil optimizem. Kot je dejala, je letošnje merjenje organizacijske klime pokazalo, da so povprečne ocene za vodenje, organiziranje dela, odnose, delovne razmere in integriteto najvišje v zgodovini merjenja.

Sicer pa je po njeni oceni za policijo zahtevno leto, tudi zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje. Med pomembnimi nalogami, ki so pred policijo, pa je izpostavila nujno vzpostavitev kariernega sistema. “Pomanjkanje jasno definiranih pravil in razmerij se trenutno kaže tudi v pomanjkanju interesa zaposlenih za zasedanje odgovornih položajev, saj so se razmerja v zadnjih letih zaradi različnih politični odločitev porušila,” je opozorila generalna direktorica.

Zbrane je nagovorili tudi minister za notranje zavede Boštjan Poklukar, ki je izpostavil, da brez dobrega in požrtvovalnega dela policije Slovenija ne bi bila varna država. Ob tem si želi, da bi v policijske vrste uspeli pritegniti čim več mladih. Minister je danes Bobnarjevi za njeno delo pri policiji izročil veliki ščit policije s srebrno zvezdo, ki ga podeljujejo za dolgoletne pomembne prispevke in uspehe pri širjenju varnostne kulture ali zasluge in prispevke k razvijanju in krepitvi varnosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen