Južnokorejski predsednik svari pred novimi napetostmi s Pjongjangom

0

užnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes na obisku pri kitajskem kolegu Xi Jinpingu posvaril pred zaostritvijo napetosti na Korejskem polotoku, saj se pojavljajo skrbi pred novimi raketnimi poskusi Pjongjanga. Na ločenem srečanjem s Xijem je pred napetostmi opozoril tudi japonski premier Shinzo Abe.

Kitajski predsednik se je glede Severne Koreje zavzel za mirno rešitev preko konzultacij. Pogovore so vodili v senci porasta skrbi zaradi morebitnega novega raketnega poskusa v Severni Koreji. Kot nekdanja zaveznica in najbolj vplivna seseda ima Kitajska pomembno vlogo v Severni Koreji. Pjongjang je dal ZDA rok do konca leta, da predlagajo nove predloge za rešitev v zastalih pogajanjih.

Moon je na srečanju pohvalil pomembno vlogo Kitajske pri prizadevanjih in posredovanju za jedrsko razorožitev Severne Koreje in iskanju mirne rešitve za napetosti s Pjongjangom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Nedavne razmere, v katerih je izostal dialog med Severno Korejo in ZDA in se večajo napetosti na Korejskem polotoku, ne koristijo ne najinima državama ne Severni Koreji,” je po srečanju s Xijem dejal Moon.

Osrednje teme srečanja Moona in Xija so bile sicer jedrski konflikt na Korejskem polotoku in trgovanje.

Srečanje med Abejem in Xijem pa je bilo prvo od srečanja ob robu vrha G20 junija v japonski Osaki. Po letih napetosti med državam med drugim zaradi nedoločenih zahtev po teritoriju so se odnosi ponovno izboljšali. Voditelja sta se danes osredotočila predvsem na trgovinsko sodelovanje, pogovori pa naj bi služili kot podpora obisku kitajskega predsednika na Japonskem spomladi.

Xi se je danes posamično sestal z Moonom in Abejem, v torek pa se bosta gosta sestala s kitajskim premierjem Li Keqiangom v Chengduju. Poleg jedrskih napetosti bodo voditelji spregovorili o trgovini in sodelovanju med državama.

Odnosi med državami se sicer izboljšujejo, a določena vprašanja še vedno niso rešena. Med Južno Korejo in Kitajsko tako ostaja sporna odločitev Seula, da v državi namesti ameriški obrambni sistem THAAD. O problemih med državam pa bosta na dvostranskem srečanju predvidoma spregovorila tudi Abe in Moon. Med drugim so se odnosi ohladili zaradi trgovinskega spora. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen