Izjemni posamezniki darujejo kri več kot stokrat

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes sprejeli kar dva krvodajalca stokratnika in enega, ki je to plemenito dejanje opravil že 150-ič. Slednji je na darovanje prišel v spremstvu svojih sinov, ki nadaljujeta družinsko tradicijo.

“Takšni ljudje so neprecenljiv člen trdne verige, ki povezuje zdrave z bolnimi. Prav tako si brez njih ne znamo zamisliti napredka medicine,” je dejala predstojnica Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor Bojana Bizjak.

Na njihovem seznamu krvodajalcev stokratnikov imajo zdaj že 182 ljudi. Kot zadnja sta se jim danes pridružila 65-letni Peter Potrč in 64-letni Danilo Košič.

64-letni Milan Tovornik je danes daroval kri že 150-ič. Kot je dejal, se je prvič udeležil krvodajalske akcije leta 1974 na povabilo starejšega brata. “Dokler bom lahko, bom pomagal ljudem. Želim si, da bi čim več mladih vsaj enkrat letno darovalo kri,” je dejal.

Sam je danes pripeljal s seboj svoja sinova Tilna in Davida, slednji je danes daroval kri prvič. “Super je, ko veš, da lahko komu pomagaš. Morda boš tudi sam kdaj potreboval takšno pomoč,” je dejal 18-letnik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen