HSE kljub slabši hidrologiji letos v okviru načrtov

0

Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki med drugim v skupini združuje Soške in Dravske hidroelektrarne, pa tudi Termoelektrarno Šoštanj, bo letošnje leto sklenil v okviru načrtov. Hidrološke razmere so bile podobne lanskoletnim in če je v prvi polovici leta 2019 še kazalo, da bo vode dovolj, se je trend poleti obrnil, so za STA pojasnili v HSE.

“Vse to je vplivalo na našo proizvodnjo in trgovanje, a smo kljub temu poslovali dobro. Letos smo še naprej uspešno zmanjševali zadolženost skupine HSE in izvajali postopke njenega prestrukturiranja,” so izpostavili.

HSE si je v sprejetem poslovnem načrtu za leto 2019 zadala rast čistih prihodkov od prodaje za 15 odstotkov, za 53 milijonov evrov čistega dobička in 184 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo.

Če bo skupina dosegla cilje, bo to precej bolje od lanskega leta, ko je imela za 11,80 milijona evrov čiste izgube, kar je bila posledica slabitev sredstev Termoelektrarne Šoštanj. Čisti prihodki na ravni skupine so lani upadli za skoraj sedem odstotkov na 1,47 milijarde evrov.

Največ čistega dobička so med družbami v skupini lani ustvarile Dravske elektrarne Maribor, in sicer 8,32 milijona evrov (leto pred tem 7,71 milijona evrov). Soške elektrarne Nova Gorica so imele štiri milijone evrov čistega dobička, kar je malo več kot v predhodnem letu. Največjo čisto izgubo je imel tudi lani Teš, in sicer 58,53 milijona evrov, kar je več kot leta 2017, ko je bila pri 32,59 milijona evrov.

So pa v HSE bolj optimistični letos. “V začetku decembra pa smo se posebej razveselili dolgo pričakovane pozitivne odločbe agencije za varstvo konkurence glede združevanja podjetij HSE, E3 in ECE. S tem se začenja vstop novega tekmeca v maloprodajni segment slovenskega trga električne energije, kar odpira priložnost za razvoj novih produktov in storitev za končne odjemalce,” so dodali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen