Evropska azilna zakonodaja nujno potrebuje reformo: Samo v Nemčiji na tisoče migrantov po večkrat zaprosi za azil!

0

Na tisoče prosilcev za mednarodno zaščito, ki so živeli v Nemčiji in so jih deportirali ali pa so državo zapustili prostovoljno, se vrne tja in ponovno zaprosi za azil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih nemške vlade je bilo 30. oktobra v Nemčiji 4916 takšnih prosilcev za azil, ki so od leta 2012 že dvakrat vstopili v državo, vendar so jih oblasti deportirale ali pa so odšli prostovoljno, nato pa se vrnili in za mednarodno zaščito zaprosili še tretjič.

V Nemčiji živi tudi 1023 prosilcev, katerih prošnjo obravnavajo že četrtič, 294 pa jih je za mednarodno zaščito zaprosilo petkrat ali večkrat.

Omenjeni so sicer kaplja v morje v primerjavi z vsemi, ki so v Nemčiji zaprosili za mednarodno zaščito. Po podatkih nemškega zveznega statističnega urada je med letoma 2010 in 2018 v Nemčiji zavetje iskalo 1,78 milijona ljudi.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je sicer že pozval k reformam azilne zakonodaje na evropski ravni. Med drugim predlaga uvedbo postopka preučitve prošenj prebežnikov, še preden stopijo na evropska tla. V odzivu na ponovni vstop vodje libanonskega klana Miri v Nemčijo pa je obenem napovedal tudi poostritev mejnega nadzora.

Ibrahima Mirija so namreč julija deportirali v Libanon, potem ko so ga obsodili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami, vendar se je nato ponovno pojavil v pristaniškem mestu Bremen na severu Nemčije. Konec oktobra so ga spet deportirali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen