Ameriški potrošniki minulo soboto zapravili rekordnih 34,4 milijarde dolarjev

0

Praznično zapravljanje je v ZDA sila resna zadeva in minulo soboto je bil postavljen nov rekord. Ameriški potrošniki so po ocenah podjetja Customer Growth Partners zapravili 34,4 milijarde dolarjev. Šlo je za nakupe na t. i. super soboto, ki ima svoj prostor v statistiki s črnim petkom, spletnim ponedeljkom in drugimi velikimi nakupovalnimi dnevi.

Super sobota velja za tradicionalno soboto za nakupe pred božičem in tokrat je očitno postavila nov nakupovalni rekord. Že na črni petek, to je dan po zahvalnem dnevu, ko se uradno sproži praznična prodajana norišnica, ki traja vse do novega leta, so Američani v trgovinah potrošili 31,2 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov več kot na ta dan leta 2018.

Do super sobote sta si drugo in tretje mesto delila 14. december, ko je bila poraba 28,1 milijarde dolarjev, ter spletni ponedeljek po zahvalnem dnevu, ko so kupci prek spleta nakupili za 19,1 milijarde dolarjev. Spletna prodaja med prazniki je letos še posebej dobra, saj je doslej v primerjavi z enakim obdobjem lani večja za 58 odstotkov.

Podatki so dober znak za zdravje ameriškega gospodarstva, kjer zasebna potrošnja predstavlja ključen delež. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen