V veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Singapurjem

0

Z današnjim dnem je v veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Singapurjem, podpisan oktobra lani in dokončno potrjen v začetku meseca. S sporazumom želi unija še okrepiti gospodarsko sodelovanje s svojo največjo partnerico v jugovzhodni Aziji.

Celotna blagovna menjava med EU in azijsko mestno državico presega 53 milijard evrov, še dodatnih 51 milijard pa je menjave storitev, predvsem finančnih. Singapur je najpomembnejši investicijski partner EU v Aziji, skupni obseg medsebojnih investicij pa je bil leta 2017 pri 344 milijardah evrov.

Znotraj tega zelo majhen delež odpade tudi na Slovenijo. V Bruslju so v začetku novembra navajali, da v Singapur izvaža 145 slovenskih podjetij, od tega je 80 odstotkov malih in srednjih. Singapur je 44. največji trgovinski partner Slovenije, izvoz dosega okoli 30 milijonov evrov, uvoz pa približno 10 milijonov.

Skladno s sporazumom bo Singapur odpravil vse preostale carine na izdelke iz EU, unija pa bo za zdaj carine odpravila na 80 odstotkov vsega uvoza iz azijske države, preostanek pa postopno v nekaj letih.

Sporazum z mestno državico, ki velja za eno največjih svetovnih finančnih in trgovinskih vozlišč, predvideva tudi odpravo necarinskih ovir oz. medsebojno priznavanja standardov v sektorjih, kot so elektronika, motorna vozila in deli zanje, zdravila in ostali farmacevtski izdelki, medicinska oprema, okoljske tehnologije ter tudi prehranski izdelki.

Sporazum predvideva še izboljšano carinsko sodelovanje, priznavanje zaščite porekla (Singapur bo priznal geografsko zaščito za 190 najbolj znanih evropskih živilskih izdelkov) in intelektualne lastnine ter odprtje trga tudi na nekaterih storitvenih področjih, kot so telekomunikacije, okoljske, inženirske, računalniške storitve in pomorski promet. Po zagotovilih iz Bruslja vsebuje dogovor tudi zavezujoče zaveze glede zaščite okolja in socialnih standardov.

Unija in Singapur sta sklenila tudi sporazum o zaščiti naložb. Ta bo začel veljati, ko ga bodo ratificirale vse članice EU. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen