V Mariboru premiera lutkovne predstave Zlatolaska in trije medvedi

0

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Zlatolaska in trije medvedi. Režiser in avtor likovne podobe Silvan Omerzu ostaja zvest klasični pravljici, ki odpira številna vprašanja medosebnih odnosov in odraščanja.

Zgodbo o medvedji družini, ki jo v njeni odsotnosti obišče radovedna deklica, dobro poznajo otroci vseh generacij. Izhaja iz škotske pripovedke iz 19. stoletja, a je do danes doživela že številne predelave in interpretacije, njeni liki pa številne preobrazbe.

V pričujoči uprizoritvi, ki je namenjena najmlajšemu občinstvu, je Zlatolaska v prvi vrsti radovedna deklica, ki z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Na prvi pogled preprosta zgodba otrokom po navedbah LGM ponudi spoznavanje razmerij in velikosti, hkrati pa odpira številna vprašanja o smeli radovednosti in o mejah poseganja v intimni prostor drugih.

Igrajo Barbara Jamšek, Vesna Vončina, Maksimiljan Dajčman in Gregor Prah. Avtor glasbe je Vasko Atanasovski, kostume je pomagala izdelati Mojca Bernjak.

Omerzu v zanj značilni likovni govorici kombinira različne lutkovne tehnike in materiale. Tako se v predstavi prepletajo lutke na palici (javajke) in senčne lutke, med materiali še posebej izstopa les. Z avtorjem glasbe Atanasovskim so dogajanje na odru popestrili s songi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen