Stoltenberg označil Berlinski zid kot brazgotino na obrazu Evrope

0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je danes odzval na skorajšnjo obletnico padca Berlinskega zidu pred tremi desetletji. Zid je pred odhodom v Berlin, kjer se bo udeležil slovesnosti ob obletnici, označil za “brazgotino na obrazu Evrope”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“S pomočjo stražarskih stolpov in stražarskih psov so poskušali zadržati ljudi znotraj in preprečiti prihod idej od zunaj. A jim je spodletelo,” je ob kosu Berlinskega zidu, ki so ga postavili pred Natovim sedežem v Bruslju, poudaril Stoltenberg.

“Svoboda, demokracija in človeško dostojanstvo, iste vrednote, ki nas združujejo danes, so navdihnili običajne ljudi, da so pred 30 leti dosegli nekaj izjemnega,” je še dejal prvi mož severnoatlantskega zavezništva. Dodal je, da ostanki Berlinskega zidu opominjajo, da “nikoli ne bi smeli imeti svobode in demokracije za samoumevne”.

Stoltenberg naj bi še danes prispel v Berlin na tridnevni obisk, v okviru katerega se bo sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, kanclerko Angelo Merkel, zunanji ministrom Heikom Maasom in obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer ter nemškimi poslanci. Prav tako naj bi za svoj prispevek k Natu prejel medaljo Manfreda Wörnerja. Nagrada je poimenovana po nekdanjem obrambnem ministru Zvezne republike Nemčije (ZRN) in generalnim sekretarjem zveze Nato med letoma 1988 in 1994.

Berlinski zid, ki je 28 let razdeljeval mesto med takratno ZRN in Nemško demokratično republiko, je padel 9. novembra 1989. Je simbol padca železne zavese oziroma razpada komunističnih režimov v državah vzhodnega bloka, ki je tlakoval tudi pot združitvi obeh Nemčij leto dni kasneje. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen