Pred državnim praznikom poklon Maistru kot pogumnemu in odločnemu domoljubu

0

Predsednik DZ Dejan Židan je ob začetku današnjega zasedanja DZ pred državnim praznikom spomnil na pogum, domoljubje in odločnost generala Rudolfa Maistra. Po besedah ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pa v soboto obeležujemo spomin na hrabro in odločno dejanje velikega domoljuba in borca za severno slovensko mejo.

Po Židanovih besedah se spominjamo slovenskega velikana, ki je pred 101 letom s soborci dokončno razorožil nemško zeleno gardo v Mariboru in Maribor ponovno povrnil slovenskemu ozemlju.

“Danes se dejstvo, da je Maribor z okolico slovenski, marsikomu zdi samo po sebi umevno, in ker je stoletje za nami, je to dejstvo tudi zelo oddaljeno. Zato je še toliko bolj pomembno, da na pogum, domoljubje in odločnost Rudolfa Maistra s soborci vestno opominjamo in se jim z vso hvaležnostjo tudi zahvaljujemo in se jih spominjamo,” je poudaril. Ob tem bi se morali po njegovih besedah vprašati, “kaj vsak od nas vsakodnevno prispeva k boljši družbi in ali smo danes vredni velikih dejanj naših predhodnikov”.

Današnji čas je po njegovih besedah spričo digitalizacije, rasti, staranja prebivalstva, podnebnih sprememb, zahtevnih gospodarskih okoliščin in migracij bolj zapleten, kot je bil čas pred dobrim stoletjem, a kljub temu nekatere pomembne vrednote ostajajo nespremenjene. “Ravno zato sem globoko prepričan, da v vsakem izmed nas lahko najdemo precejšnjo mero Maistrovega domoljubja, odločnosti in tudi drugih odlik, ki so ga naredile, tudi s pomočjo zvestih borcev, tako izjemnega za slovenski narod,” je še poudaril in si zaželel, da bi po zgledu Rudolfa Maistra in njegovih soborcev “predvsem mi, aktualni politični odločevalci, zbrali pogum in stopili skupaj v naših vsakodnevnih prizadevanjih za boljši jutri”.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v svoji poslanici spomnil, da je Rudolf Maister leta 1918 s svojimi borci priboril Maribor in velik del slovenskega ozemlja severno od Drave. “Pri svoji odločitvi ni okleval niti za trenutek, da na lastno pest in odgovornost prevzame vojaško poveljstvo in se poda s soborci v boj za našo severno mejo,” je zapisal. Z državnim praznikom po njegovih besedah obeležujemo spomin na hrabro in odločno dejanje velikega domoljuba in borca za severno slovensko mejo.

Osrednja prireditev pred državnim praznikom bo nocoj v Murski Soboti, slavnostni govornik bo Židan. Minister za obrambo Karl Erjavec pa bo v Ljubljani položil venec k spomeniku generala Maistra pred poslopjem ministrstva.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ki ga od leta 2005 praznujemo v spomin na 23. november leta 1918, ko je Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen