Novela zakona o zdravstveni dejavnosti bo po napovedih dobila podporo brez nasprotovanja

0

Državni zbor se je na današnjem zasedanju lotil tudi vladnega predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki uvaja licenco za tehnika zdravstvene nege in podaljšuje rok za njeno pridobitev. Podporo noveli so izrekle koalicijske stranke ter SDS in NSi, v Levici pa so napovedali, da zakonskemu predlogu ne bodo nasprotovali.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek je danes pojasnil, da zakon o zdravstveni dejavnosti omogoča priznanje z delom pridobljenih kompetenc tehnikom zdravstvene nege, ki so ob izpolnjevanju drugih zakonskih pogojev v zadnjih 15 letih najmanj 12 let več kot polovico delovnega časa izvajali aktivnosti diplomirane medicinske sestre.

Delodajalec takim tehnikom zdravstvene nege ponudi pogodbo za zaposlitev na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre, ne prizna pa jim izobrazbe diplomirane medicinske sestre in posledično tudi ne pristojnosti za izvajanje vseh njenih aktivnosti. Po Pliberškovih besedah zdajšnjo neustrezno ureditev zakonski predlog popravlja z uvedbo licence.

“Uvedba licence za strokovno področje omogoča transparentno razmejitev med diplomiranimi medicinskimi sestrami, ki so formalno izobrazbo pridobile skladno z nacionalnimi in mednarodnimi predpisi, in tehniki zdravstvene nege, ki bodo na delovna mesta diplomiranih medicinskih sester prerazporejeni,” je dodal Pliberšek.

Alenka Jeraj (SDS) je napovedala, da bodo v njihovi poslanski skupini novelo podprli, bi pa po njenih besedah “pričakovali jasno usmeritev, kako bomo to reševali v prihodnje, saj se pomanjkanje zdravstvenega kadar kaže na vsakem koraku in povzroča težave v javnih zavodih, predvsem v bolnišnicah, ki zapirajo oddelke”.

Po oceni Andreje Zabret (LMŠ) zakonski predlog “po mnogih letih končno odpravlja krivice tistim zaposlenim v zdravstveni negi, ki delajo več kot jim omogoča zakonodaja oziroma formalna izobrazba”. “Zakonske rešitve, ki prinašajo zaščito zaposlenih hkrati pa transparentno izvajanje dejavnosti, bomo v poslanski skupini SD podprli,” je dejala Bojana Muršič.

Mojca Žnidarič (SMC) meni, “da so predlagane spremembe v javnem interesu ter da bodo pomembno pripomogle h kakovostni in varni obravnavi pacientov”. Željko Cigler (Levica) je opozoril, da uvajanje licenc prinaša fragmentacijo delovne sile in s tem večji nadzor nad njo. “Eni licenci se dodaja novo, drugo licenco, odpravlja se ena nepravičnost, a se ustvarjata dve novi,” je dodal.

Iva Dimic (NSi) je spomnila, da se slovensko zdravstvo sooča s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev, kar v največji meri čutijo bolniki, pa tudi izgoreli zdravstveni delavci. Po mnenju Vojka Starovića (SAB) bi bilo s sprejetjem novele “področje licenc v zdravstveni negi jasneje urejeno, to je pa neločljivo povezano s kakovostjo in varnostjo zdravstvenih storitev”.

Branko Simonovič je poudaril, da bodo v DeSUS zakonski predlog podprli “v upanju, da se bo navkljub težkim delovnim pogojem in nizkemu plačilu za izjemno odgovorno delo vsaj nekaj medicinskih sester odločilo ostati v poklicu”. Lidija Ivanuša pa je dejala, da bodo v SNS novelo podprli iz razlogov, “ker je še zmeraj bolje podpreti rešitev, ki ureja le del problema, kot pa da problem obstaja še naprej”.

DZ bo o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga obravnava po skrajšanem postopku, glasoval ob koncu današnjega zasedanja. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen