Milijarder Michael Bloomberg napovedal možnost kandidature za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA

0

Nekdanji newyorški župan, milijarder in filantrop Michael Bloomberg resno razmišlja o tem, da bi se potegoval za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah, ki bodo v ZDA novembra prihodnje leto. Boji se namreč, da nihče od sedanjih demokratskih kandidatov, ki se potegujejo za nominacijo, ne more premagati predsednika Donalda Trumpa.

Da Bloomberg razmišlja o kandidaturi, je v četrtek tvitnil njegov tiskovni predstavnik Howard Wolfson. Kot je sporočil, se namreč 77-letni Bloomberg boji, da nobeden od sedanjih demokratskih kandidatov na volitvah ne more premagati predsednika Donalda Trumpa, poroča Deutsche Welle.

“Mike je vse bolj zaskrbljen, ker trenutno nabor kandidatov ni dober,” je ocenil Wolfson.

Po napovedih bi lahko Bloomberg kandidaturo vložil še ta teden, poročajo mediji.

Bloomberg je sicer še marca letos zagotovil, da ne bo kandidiral, napovedal pa je, da bo finančno podprl demokrate.

Med 17 demokratskimi kandidati za nominacijo bi lahko kandidatura milijarderja in filantropa tako le tri mesece pred primarnimi volitvami močno premešala karte. Kot poroča Deutsche Welle, bi vključitev Bloomberga v demokratsko tekmo za nominacijo predstavljala veliko grožnjo nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu, ki se sooča z vse močnejšima tekmecema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom.

Bloomberg je bil župan New Yorka od leta 2002 do 2013. Kot glavni izvršni direktor in ustanovitelj finančnega, tehnološkega in medijskega velikana Bloomberg LP je ustvaril veliko bogastvo, katerega velik del je namenil v humanitarne namene. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen