Maja Sunčič prvič, zadnjič in nikoli več

Kolumnistka Reporterja dne 15, novembra ob 6:36 podcenjuje presojo bralcev

8

Piše: Davorin Kopše

Kolumnistka Reporterja Maja Sunčič se bori zoper Janeza Janšo in SDS tako srdito kot se levičarji borijo zoper globalno segrevanje. Obe prizadevanji sta po svojem značaju brez utemeljitev, zato sta v glavnem »futer« za ovce.

O njej bom pisal trikrat kot je razvidno iz naslova. Več ni vredna, več je vredno malo zabave, več je vreden kozarec vina po kosilu.

Saj ne, da bi Majo štel med novinarje, ki dajo prispevek h kvaliteti novinarskega dela in bi jo bral zaradi tega ali pa morda zaradi njenega prispevka k izostritvi politične, gospodarske, kulturne ali katere druge slike. Ona pritegne pozornost (če že) s svojim ropotanjem o temah in trditvah, ki se večinoma pokažejo kot mlatenje prazne slame. Gospa pritegne pozornost zaradi nesmislov, ki jih piše. Spominja na nekakšno Greto Thunberg v novinarstvu. Pozornost pritegne predvsem zaradi nevsebine in nenehnih obratov ob vrtoglavih ritmih izmišljotin, laži in butastih zaključkov. Rekel bi, da bo po teh kriterijih tudi Greta kmalu postala doktor znanosti, vseh znanosti.

V bolestni želji, da bi Maja Sunčič osramotila Janeza Janšo, gospa spet izgublja razsodnost. Že od nekdaj, zadnje čase pa ne popušča, bolj nasprotno – zaostruje. Njena »pisma« so v nasprotju z zdravo pametjo in logiko, še bolj pa manjka argumentov in znanja ter poznavanja razmer. Seveda dopuščam tudi možnost, da je preprosto žleht.

Maja Sunčič se obrača po sapi, ki jo vanjo piha njen gospodar – lastnik medija v katerem piše in vse kar v vrsti stoji za in pred njim. Gospa se spotika ob stališča Janeza Janše glede schengenske meje in ukrepa Banke Slovenije, ki se nanašajo na kreditiranje prebivalstva. Maja Sunčič se v svojih prispevkih dobesedno zaletava sama vase. Od zadaj, včasih pa tudi od spredaj.

Majo Sunčič je zmotil nastop Janeza Janše in drugih poslancev SDS na odboru za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer so obravnavali poročilo o porastu nezakonitih prehodov hrvaško slovenske meje. Maja Sunčič se na ves glas čudi nastopu poslanca Zvoneta Černača, ki je opozarjal na zaskrbljujočo porast nezakonitih migracij, slovenska oblast pa pojava ne obvladuje. Neprekosljiva Maja Sunčič se na ta način postavlja v bran in ob bok tistih, ki jim ni mar, ne razumejo, ali pa so vodeni iz podzemlja. Ti nas že nekaj let vlečejo navzdol s tem, da sebe in svoje interese postavljajo pred izzive, ki jih prinašajo nezakonite migracije, politika do schengenske meje in režima na njej, odnos do socialnega/premoženjskega stanja ljudi, ki si niti kredita ne morejo več privoščiti in podobno.

Nanašajoč se na to, Maja Sunčič zatrjuje, da ima SDS glede Hrvaške skrajno dvoličen odnos, česar pa v svojem pisanju ne dokaže. Migrantska problematika in vodenje politike okrog tega, kar odnos do schengenske meje vsekakor je, sta temi, ki ju je treba tvorno povezati, česar pa gospa kolumnistka očitno ni sposobna. Gospa zatrjuje, da je Hrvaška glavni vir nezakonitih migrantov. Ta doktorica znanosti (ne vem katere znanosti) ne ve, da k nam ilegalno ne prihajajo Hrvati, ampak Sirci, Eritrejci, Somalci, Afganistanci, Maročani in drugi, ki niso Hrvati, zato pač Hrvaška ne more biti vir nezakonitih migracij. Hrvaška je le država na migrantski poti in v tem kontekstu nič več in nič manj.

Maja Sunčič se zgraža nad tem, da SDS podpira vstop Hrvaške v schengensko območje. Po njenem naj bi namreč bilo besnenje nad prihajanjem ilegalnih migrantov čez mejo v nasprotju z interesom, da postane Hrvaška del schengenskega območja.

Maja Sunčič ne razume, da so države, ki so bolj oddaljene od schengenske meje tudi bolj varne tako pred migranti kot nasploh. Maja Sunčič trdi, da bi premik schengenske meje bolj na jug pomenil umik slovenskega nadzora meje, kar bi našo mejo spremenilo v avtocesto za nelegalne migracije, kot se je sama izrazila. Samo tisti, ki so pred kratkim padli z lune ne vedo, da je v primeru prepustnosti, oziroma ob drugih varnostnih pojavih mogoče in legalno nadzirati tudi meje znotraj schengenskega območja. Prav to namreč že izvajajo nekatere evropske države, članice schengenskega teritorija. Mednje spadajo: Avstrija, Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška. Na tej podlagi bi lahko v primeru potrebe tudi Slovenija uvedla izredni nadzor hrvaško slovenske meje. Izredni nadzor meje med Hrvaško in Slovenijo bi namreč povsem izničil trditve nepoznavalke Maje Sunčič, da bi v primeru selitve schengenskega režima na hrvaško južno mejo, Slovenija postala migrantski žep. Niti oplazila je ni misel, da lahko odgovorna politika ustrezno odgovori tudi na ta izziv, če bi bilo treba. Mehanizmi to vsekakor dopuščajo, dokaz pa so zgoraj naštete države. Prav tako bi z vstopom Hrvaške v schengenski prostor ta država vstopila tudi v polje večjega nadzora nad izvajanjem mejnega režima s strani Bruslja. Vseh teh preprostih dejstev Maja Sunčič očitno kljub znanstvenemu nazivu ne razume in niza eno nebulozo za drugo. Ta preprosta (beri očitno nerazgledana) gospa trdi, da se je zaradi svojih stališč Janez Janša preoblekel v kakega poslanca Levice ali kar samega Kučana. To je povsem zmešana trditev sama po sebi, če pa upoštevamo še zgoraj navedeno, pa lahko trditev o zmešanosti le okrepljeno potrdimo. Ko se gospa spotakne še ob skrajno desne tviteraše pa je smeh zagotovljen. Ne vem kaj ima Janša s skrajno desnimi tviteraši – in obratno. Sicer je obrobnega pomena, ampak za krepitev dobrega razpoloženja je vseeno morda na mestu omeniti še zgražanje Maje Sunčič nad tem, da se Janez Janša zmrduje ob tvitih Marjana Šarca, ki na položaju predsednika vlade ni nič drugega kot posledica nesrečnega spleta okoliščin, ki so pripeljale klovna z množico popravnih izpitov v srednji šoli v politiko. Maja Sunčič na ta način brani evidentno nesposobnega Marjana Šarca. Večina preostalega kritičnega slovenskega sveta vse bolj vidi kam pelje politika aktualne koalicijske garniture, kjer s popravnimi izpiti ne moreš popraviti povzročene škode. To bodo morali žal narediti drugi.

Drug primer, ki ga navaja Maja Sunčič v svojem pamfletu je dobesedno spotikanje ob primer odločitve Banke Slovenije. Kje za boga se generirajo njene misli?

Janez Janša je namreč retvital nek tvit, ki se glasi: »Leva vlada iz Slovenije naredila raj za finančno mafijo z oderuškimi obrestmi«. Kaj od tega, kar piše v tvitu ne drži Maja Sunčič ne pove, povezuje pa ga z ukrepom Banke Slovenije, ki se je zgodil nekaj dni kasneje. Zdaj lahko vesoljna Slovenija le razmišlja kako je lahko nekdo komentiral nekaj kar se bo šele zgodilo, namen pa javnosti ni bil najbolj znan, čeprav je Banka Slovenije že precej prej izdala priporočila v tej smeri. Dejstvo je namreč, da tvit z ukrepom Banke Slovenije ni neposredno povezan, je pa posredno. Leva vlada je namreč iz Slovenije naredila tudi prostor, kjer je vse več kreditno nesposobnih. V nadaljevanju še Maja Sunčič naklada o pisanju v reviji Demokracija, kjer avtor piše o kreditih in načrtovanem ukrepu Banke Slovenije. Maja Sunčič članek, kjer avtor ne izraža niti Janševih stališč, niti stališč stranke, niti ne stališč revije, ampak svoje razmišljanje, kar je povsem legitimno, takoj poveže z nepovezljivim. Maja Sunčič seveda vse to podtikanje zavije v sveženj očitkov stranki SDS in njenemu predsedniku. Nekje se je pač učila kako diskreditirati, niso pa ji povedali kako odstraniti prozornost oziroma izključiti bralčevo pamet.

Glede na povedano seveda Janša po Šarčevem zgražanju nad ukrepom Banke Slovenije ni obrnil plošče, kot podtika Maja Sunčič. Resnica je, da se je Marjan Šarec res zgrozil nad ukrepom Banke Slovenije in od nje celo zahteval ponoven premislek. To je politika, ki kadruje po telefonu, ki nezakonito zaposluje prijateljice v obveščevalni agenciji, ki vse svoje mišice napenja zgolj za krepitev lastnih pozicij in v generalnem smislu ne opravlja poslanstva oblasti. To bi moralo biti v ospredju kritik, vse ostalo je salto mortale.

Stavek, ki ga je napisal Janez Janša: »Po enem letu španovije je tudi laiku jasno, da med ekonomskim znanjem Luke Mesca in Marjana Šarca ni nobene razlike« je Maja Sunčič torej povezala z obračanjem plošče, ki je ni bilo na gramofonu, ona pa je kljub temu slišala zvoke. Strokovno se temu reče haluciniranje. Stroke ne bom navajal.

V nadaljevanju Maja Sunčič le še opleta z repom in poskuša Janši naložiti salto mortale, ki ga sama izvaja. Med svojimi saltami se sprašuje, če je Janša sploh še sposoben voditi vlado, spregleduje pa grozljivko, ki se nam vsakodnevno odvija pred očmi, kjer se Marjan Šarec s svojim »dream teamom« spreneveda, da vodi državo.

V svojem skrpucalu Maja Sunčič omenja tudi neke piškote. Očitno prav njej piškoti zelo teknejo in ji že štrlijo iz vseh telesnih odprtin, od koder padajo direktno na tipkovnico.

Medtem je poslanec SDS Marko Pogačnik tvitnil: »Ukrep Banke Slovenije glede kreditiranja je pokazal na dve dejstvi: V Sloveniji imamo ekstremno nizke plače in neustrezno stanovanjsko politiko države. V SDS zato z amandmajem za proračun predlagamo dodatnih 150 milijonov evrov«.

No, to pa bi utegnilo biti tudi stališče stranke, kajne? Konkretno se namreč dotika bistva, ki je kvaliteta življenja prebivalstva in ponuja direktno reševanje stanja do katerega so pripeljale levičarske vlade, predvsem zadnji dve. Ugotavljamo namreč, da je zaradi teh politik vsako leto več populacije v eksistenčnih težavah, te pa se vsekakor ne rešujejo s krediti.

Ni povezav med temami razvpite Maje Sunčič, so pa povezave nekje tam pri lastniku medija, za katerega piše. Ni razumevanja aktualnih vprašanj, je pa podtikanje in kritizerstvo.

Majo Sunčič bi lahko za zaključek primerjali z The Magic Flute – Queen of the Night aria v izvedbi Meryl Streep. En sam fuš, bi rekel 😊

Ne vem, če mi je dobro uspelo pisati v Majinem stilu, vsekakor pa sem se trudil 😉

Zato o Maji Sunčič prvič, zadnjič in nikoli več.

Št. komentarjev: 8
 1. sandi pravi

  Odličen komentar Davorin! Tale pisunka ni vredna nobene nadaljnje besede, si vse povedal o njej…

 2. Johan pravi

  Davorin, nisem si niti v sanjah mislil, da ste tako zagrizen desno usmerjen pisun( tudi vi uporabljate ta izraz). Očitno so, tudi vam dobro oprali možgane, kar očitate Maji Sunčič, ker pač piše nekaj, kar ni v skladu z vašim ( ali njegovim prepričanjem)

  1. Marko pravi

   Kopše je lep dokaz, da teze MS držijo.

 3. Lepena pravi

  Sunčičeva je ista gamad kot kršinar ali turk – vse to so udbapisuni!

  1. Re gornjemu pravi

   Enako kot ti, udbabedak

 4. raft pravi

  Johan, ne blafiraj. Ti si 100% Šumadinac. Daj ti meni povej po pravici, če te kaj v jajca zeblo ko si skakal v Savinjo? Bedak balkanski

 5. drago pravi

  Seveda ima Davorin Kopše popolnoma prav. Maja Sunčič je nevredna, da se jo sploh omenja, tokrat jo bom prvič in zadnjič. Maja Sunčič je nekdo kateri se proda novemu gospodarju (če se izrazim bolj slikovito), če mu la ta ponudi več vazelina kot prejšnji. Vso to njeno nakladanje in obmetavanje Janše brez kakršnih koli dejstev je čista hrana za podhranjene ovce levice. Enkrat ali dvakrat sem prebral njeno “kolumno” ali “komentar” in se nisem mogel načudit kako nekdo kateri se ponaša z nazivom dr. znanosti ne spravi na papir nič konkretnega in utemeljenega, temveč samo neke insinuacije brez repa in glave. Mogoče res ni tako neumna in piše nonsens samo, da bi ugodila svojemu gospodarju (pravnomočno obsojenemu kriminalcu) v Reporterju?!. Če je tako se naj pazi kajti vazelina bo zmanjkalo tudi tokratnem gospodarju obsojenem kriminalcu in bo ostala na suhem, ali pa mogoče na lovu za novim gospodarjem voljna, da se mu proda tudi na suho.

 6. Re gornjemu pravi

  Res si napisal o novinarki marsikaj, kar drži, toda ali si se vprašal, če to ne zadeva tudi Kopšeta. Tudi on piše in obmetava nasprotni politični pol enako, kot Sunčičeva in hrani podhranjene ovce desnice. Morda bo tudi njegovemu gospodarju ( enako sodno okvalificiranem ) kmalu zmanjkalo vazelina. Koga bo pa Kopše takrat hvalil in častil?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen