Iraški ajatola pozval parlament, naj odreče podporo vladi

0

Najvišji iraški šiitski verski vodja, vrhovni ajatola Ali Sistani je danes pozval iraški parlament, naj odreče podporo vladi. Irak že dva meseca pretresajo protivladni protesti, med katerimi je bilo ubitih skoraj 400 ljudi, četrtek pa je bil eden najbolj krvavih dni do zdaj.

“Parlament, iz katerega izhaja trenutna vlada, je pozvan, naj razmisli o svoji izbiri v zvezi s tem in ukrepa v skladu z interesi Iraka, da bi obvarovali kri njegovih otrok in preprečili, da bi (država) zdrsnila v nasilje, kaos in uničenje,” je Sistani poudaril v tedenski pridigi, ki jo je v Karbali prebral njegov predstavnik.

V četrtek, ki je bil eden najbolj krvavih dni dvomesečnih protivladnih protestov, je bilo v ubitih 44 ljudi. Razmere so se nevarno zaostrile, saj so oboroženi moški v civilnih oblačilih streljali na protestnike, v njihov bran pa so na ulice prišli plemenski borci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odkar so 1. oktobra v Bagdadu in na večinsko šiitskem jugu države izbruhnili protesti proti korupciji in neučinkovitosti vlade, je bilo ubitih že skoraj 400 ljudi, okoli 15.000 pa je bilo ranjenih.

Večino žrtev, 26, so v četrtek našteli v žarišču protestov na jugu države Nasiriji, kjer je danes na ulicah za njimi žalovalo na tisoče ljudi, poroča AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen