Evropski parlament bo o ekipi von der Leynove glasoval v sredo

0

Evropski parlament bo o novi Evropski komisiji pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu prihodnjo sredo, kot je bilo predvideno, je danes v Bruslju potrdil predsednik parlamenta David Sassoli. Parlament je datum potrdil, potem ko je uradno odobril vse komisarske kandidate.

Komisija pod vodstvom von der Leynove, ki lahko po neuradnih napovedih računa na podporo v parlamentu, bo tako začela delati z enomesečno zamudo. Petletni mandat sedanje ekipe pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja se je namreč iztekel 1. novembra, a so morali zaradi zapletov s komisarskimi kandidati mandat podaljšati.

Nova komisija bo štela 27 članov, čeprav ima EU še vedno 28 članic. Velika Britanija se je kljub preložitvi brexita do konca januarja prihodnje leto odločila, da kandidata ne bo predlagala. Komisija je zaradi tega proti državi sprožila pravni postopek, in sicer ji je poslala prvi uradni opomin. Rok za odgovor nanj se izteče v petek opolnoči.

Namen tega postopka sicer ni dejansko zagotoviti britanskega komisarja, temveč si želi komisija zavarovati hrbet, češ da je kot varuhinja evropskega prava storila vse, da bi Britanija imenovala kandidata.

Pričakuje se, da bo von der Leynova v začetku prihodnjega tedna predložila osvežen seznam 27 komisarskih kandidatov. Ta seznam naj bi potrdile vse članice unije in na tej podlagi naj bi parlament v sredo glasoval. Tako bi se tudi izognili potrebi po soglasni odločitvi Evropskega sveta o zmanjšanju števila komisarjev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen