Bogovič: Ambiciozna Komisija za ambiciozno Evropo!

0

Objavljamo odziv slovenskega evroposlanca iz vrst skupine EPP (Evropske ljudske stranke) Franca Bogoviča na potrditev nove Evropske komisije v Evropskem parlamentu.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pozdravlja današnjo potrditev nove, po razmerju spolov skoraj popolnoma uravnotežene, Evropske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki je bila sicer potrjena en mesec kasneje, kot je bilo sprva predvideno. Njegova celotna izjava ob izvolitvi nove Komisije je podana v nadaljevanju.

/VIDEO/ Nastop Franca Bogoviča v podporo Evropski komisiji:

https://www.youtube.com/watch?v=pHI4XKXZxtA&feature=youtu.be

“Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je v svojem nagovoru evropskim poslancem zelo dobro orisala izzive, s katerimi se trenutno spopadamo in ki čakajo EU tudi v prihodnje. Med temi je ključen boj proti podnebnim spremembam in prehod v ogljično nevtralnost z “Novim zelenim dogovorom za Evropo” ter novo evropsko strategijo za rast. Veseli me, da predsednica Komisije von der Leyen deli tudi moje mnenje, da mora EU, ki sicer ustvari zgolj 9 % svetovnih izpustov CO2, postati prva svetovna velesila v prehodu v brezogljično družbo. Pot k temu cilju bo omogočila ustrezna krepitev naložb v inovacije in trajnostno infrastrukturo, pri čemer Komisija računa na pomoč Evropske investicijske banke.

Naslednje področje, ki mu je von der Leyen posvetila veliko pozornosti, je bilo področje digitalizacije. Tudi tu je izpostavila velike spremembe, ki čakajo evropsko gospodarstvo ter jasno dejala, da mora EU tudi na tem področju postati prva na svetu. To bomo dosegli s sodelovanjem in združevanjem virov ter znanja, ki se mora čim bolj učinkovito preliti v prakso. Na področju umetne inteligence moramo po njenem mnenju, ki ga odločno delim tudi sam, v središče postaviti človeka in vlagati v razvoj tehnologij, ki bodo ščitile digitalno identiteto posameznika.

Glede vprašanja migracij se strinjam z von der Leyen, da potrebujemo učinkovite odgovore na ta izziv, ob upoštevanju različnih pogledov na reševanje tega vprašanja. Strinjam se tudi z njeno zavezo h krepitvi zunanjih meja EU in vračanju tistih ljudi, ki nimajo pravice do prebivanja v državah članicah EU, v države njihovega izvora, s katerimi pa moramo okrepiti sodelovanje z namenom, da ti ljudje ostanejo tam. Predvsem je tudi nujno, da zlomimo kruti in mafijski poslovni model tihotapcev nezakonitih migrantov.

Von der Leyen je izpostavila še zavezanost Komisije h krepitvi bančne unije in nadaljevanju strukturnih reform v državah članicah EU, ki morajo biti v trenutnem obdobju ohlajanja svetovnega in evropskega gospodarstva še posebej pripravljene. Prav tako je pozitivna njena zaveza Komisije v boju proti raku.

Žal sem v njenem nagovoru pogrešal več poudarka na pomenu kmetijstva in razvoju podeželja  EU, ki ga je sicer von der Leyen omenila, a več od omembe podpore mladim kmetom in strategije “od vil do vilic”, ni bilo slišati. Upam in pričakujem, da bo Komisija ostala branik evropskih kmetov in tudi v trenutnih pogajanjih o večletnem finančnem okviru EU 2020 – 2027 zagovarjala višino sredstev in vsebino predlogov nove SKP EU, ki jih je pripravil prejšnji komisar Phil Hogan.

Dobro je, da je Komisija Ursule von der Leyen potrjena in da lahko končno začne z delom. Sam bom njeno uspešnost ocenjeval po tem, kako uspešna bo pri iskanju skupnih točk med vsemi deležniki, kako se bo spopadala s problematiko notranjih migracij znotraj držav in med državami EU ter s tem kohezivnosti v Evropi, saj lahko po mojem mnenju na tem EU stoji ali pade. Kot sem že dejal, je von der Leyen nedvomno pametna, izkušena in izredno proevropsko usmerjena političarka in verjamem, da bo vnesla nov svež veter v jadra evropske politike, kar je nenazadnje že pokazala tudi z današnjim energičnim in vizionarskim nagovorom Evropskemu parlamentu.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen