ZDA in Japonska tudi uradno podpisale začeten trgovinski sporazum

0

ZDA in Japonska so v ponedeljek uradno podpisale začeten trgovinski sporazum med državama, ki v prvi vrsti znižuje carine na kmetijske proizvode obeh strani. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek dejal, da bo dogovor pozitivno spremenil pravila igre za ameriške kmete in rančarje, saj jim bo omogočil boljši dostop do tujih trgov.

Državi sta sporazum po dolgih letih slabših trgovinskih odnosov dosegli minuli mesec, v Beli hiši pa sta ga v ponedeljek podpisala ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in japonski veleposlanik v ZDA Shinsuke Sugiyama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska bo skladno z dogovorom znižala carine na 7,2 milijarde dolarjev (6,6 milijarde evrov) uvoza ameriških kmetijskih izdelkov. Znižanje se bo med drugim nanašalo na ameriško govedino, svinjino in pšenico. Poleg tega bo država zmanjšala omejitve uvoza pšenice in ječmena. Carine na mandlje, orehe in nekatera druga živila pa bo odpravila.

ZDA bodo v zameno oklestile carine na 40 milijonov dolarjev (36,5 milijona evrov) uvoza japonskih kmetijskih izdelkov. Washington bo hkrati sprostil kvote za uvoz japonske govedine, tako da bo lahko Japonska v ZDA prišla do večjega tržnega deleža.

Trgovinski dogovor naj bi bil za Japonsko ugoden tudi na področju carin na uvoz nekaterih strojev in drugih industrijskih izdelkov.

Začeten trgovinski sporazum med državama pa še ne rešuje perečega vprašanja ameriških groženj v zvezi s carinami na uvoz japonskih avtomobilov. Tokio vztraja, da naj se Trump odpove nameri o 25-odstotnem ocarinjenju, saj je avtomobilska industrija ključnega pomena za šibko japonsko gospodarstvo. Ameriški predsednik naj bi odločitev o tem sprejel do 17. novembra.

Državi pa sta že napovedali, da nameravata sporazum v prihodnje še poglobiti in izboljšati.

Predstavniki prvega in tretjega največjega gospodarstva na svetu so sicer septembra sklenili še ločen dogovor o ukinitvi carin na digitalne proizvode, kot so videi, glasba in e-knjige. Ta dogovor zagotavlja še, da bo prenos podatkov med državama potekal brez omejitev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen