Iskra Mehanizmi v nadaljnjo rast s 30-milijonsko naložbo na Brniku

0

V Iskra Mehanizmih so se kljub lanski slabši dobičkonosnosti letos lotili 30-milijonske investicije v nov proizvodno-režijski kompleks na Brniku, kjer bo dovolj prostora za nove projekte in posle ter za preselitev obstoječe proizvodnje iz Kamnika. Kompleks naj bi zaživel v začetku prihodnjega leta, ko družba načrtuje tudi obsežno rast prodaje.

Kot je za STA povedal glavni direktor Iskra Mehanizmov Marjan Pogačnik, so z gradnjo proizvodnega objekta v novi poslovni coni na Brniku začeli avgusta. Trenutno potekajo groba gradbena dela in računajo, da bo januarja v manjšem obsegu v novem objektu že stekla prva proizvodnja, februarja pa naj bi bil proizvodni objekt dokončan. Potem bo sledila še ureditev režijskega objekta, ki naj bi bil zgrajen konec prihodnjega leta.

V nov proizvodni objekt bodo v prvi fazi namestili predvsem linije za nove projekte, za katere v obratih v Lipnici in v Kamniku nimajo več prostora. Sredi prihodnjega leta naj bi bil proizvodni prostor že v veliki meri zaseden, vanj pa bodo preselili tudi proizvodnjo iz Kamnika. Usoda kompleksa v Lipnici še ni jasna. Dogovarjajo se namreč za nekatere programe, ki zaradi večjih volumnov ne bi spadali na Brnik in bi jih lahko izvajali v Lipnici.

Na Brniku bodo prostor našli predvsem novejši projekti za avtomobilsko industrijo in s področja medicine, pri katerih je tudi precejšnja stopnja avtomatizacije. Na Brniku bo na voljo 20.000 kvadratnih metrov proizvodno-režijskih prostorov, kar ustreza kvadraturi, ki jo imajo Iskra Mehanizmi trenutno v Lipnici in Kamniku skupaj.

Pri izboru lokacije je bilo ključno, da omogoča nadaljnjo širitev. Zaradi transporta in kadrov je pomembna bližina prometnic. Tretji faktor pri izboru lokacije pa je bilo industrijsko okolje in pripravljenost lokacije, medtem ko bi marsikje morali še čakati na prostorske načrte, je pojasnil Pogačnik.

Investicija je vredna več kot 30 milijonov evrov, podjetje pa jo bo pokrilo s pomočjo kreditov, ki jih bodo odplačevati iz prihodnjih dobičkov. Lani je bila dobičkonosnost podjetja kljub petodstotni rasti prodaje sicer precej nizka, dobička je bilo namreč za 880.000 evrov. “To nas je kar malo zaskrbelo. Predvsem zato, ker je prišlo v nepravem trenutku, ko gremo v največje investicije,” je izpostavil Pogačnik.

Kljub temu so se odločili investicijo izpeljati. “Zavestno smo se odločili, da je to najboljša možna varianta,” je dejal direktor in pojasnil, da je bila nižja dobičkonosnost posledica rasti mase plače, vlaganj v nove projekte in prehoda na področje medicine. “Lani so se akumulirala največja vlaganja, ki smo jih večinoma nosili sami in šele konec leta so prišli produkti, ki so vlaganja upravičevali,” je povedal.

Letos se je to že popravilo, zato načrtujejo dobiček v podobni višini kot prejšnja leta, ko je letno znašal okoli štiri milijone evrov. “To je minimum, ki ga moramo dosegati, čeprav nam plani tudi na podlagi že pridobljenih projektov kažejo še bistveno bolje,” je dejal in dodal, da bodo po lanskih skoraj 88 milijonih čistih prihodkov od prodaje, letos te dvignili na preko 90 milijonov, leta 2020 naj bi se približali 100 milijonom, leta 2022 pa že 120 milijonov evrov.

Rasti prodaje bo sledilo tudi število zaposlenih, ki naj bi se v prihodnjih nekaj letih povečalo za približno 100, medtem ko je trenutno v Lipnici okoli 400, v Kamniku pa okoli 300 zaposlenih. Velik del rasti naj bi v družbi dosegli tudi z avtomatizacijo in racionalizacijo na račun selitve na novo lokacijo.

Podjetje Iskra Mehanizmi je razvojni dobavitelj za visoko zahtevne mehatronske rešitve v avtomobilski industriji, medicini in proizvodnji aparatov. Ohlajanja v avtomobilski industriji pa zaenkrat ne občuti preveč. “Kupci nam povedo, da imajo v globalu za dobrih 10 odstotkov upada, vendar ga mi neposredno ne občutimo toliko in delamo po planu,” je povedal Pogačnik in pojasnil, da se ob zapiranju trgov novosti, na katere se osredotočajo tudi sami, razumejo kot tržna prednost. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen