Facebook krepi varnost pred naslednjimi predsedniškimi volitvami v ZDA

0

Facebook je v ponedeljek predstavil vrsto novih prizadevanj za povečanje varnosti pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2020 ter sporočil, da je s svoje platforme odstranil več deset lažnih ruskih in iranskih računov. Rusi so namreč leta 2016 izkoriščali Facebook za širjenje laži in propagande.

Kot kaže, bosta letos igralca najmanj dva, saj naj bi na podoben način demokratom tokrat skušali pomagati Iranci, Rusi pa bodo bolj ali manj ostali pri svojem favoritu predsedniku Donaldu Trumpu, ki so mu sodeč po ugotovitvah ameriških obveščevalcev, preiskav in spletnih medijev, kot je Facebook, pomagali do izvolitve leta 2016. Čeprav še do danes ni jasno, ali je šlo pri podpori Trumpu za izbiro favorita ali bolj vnašanje razdora.

Facebook je v ponedeljek sporočil, da so na Instagramu odkrili zelo dovršeno operacijo širjenja laži in propagande, nekatere sledi pa vodijo spet do agencije za raziskovanje interneta, ki jo je posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 Robert Mueller obtožil tovrstnih dejavnosti.

Uporabniki Facebooka so očitno zelo dovzetni za lažnivo propagando, saj je Facebook odkril, da so imeli lažni računi za propagando 246.000 sledilcev, od tega 60 odstotkov v ZDA. Facebook ugotavlja, da gre propaganda v obe smeri, kar pomeni, da je cilj najverjetneje vnašanje še večjega razdora in delitev med že tako razdeljene Američane.

Facebook bo zdaj novembra začel določene vire informacij označevati z oznalo “pod državnim nadzorom” in bo uporabnikom skušal razložiti za kaj gre. V okviru prizadevanj za večjo varnost pred lažmi pa je Facebook naznanil odstranitev 93 računov na svoji platformi in štiri račune na Instagramu zaradi “koordiniranega in neavtentičnega obnašanja”. Facebook sicer lahko stori, kar more, od ljudi oziroma uporabnikov pa je, odvisno, komu in čemu bodo verjeli. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen