Evropska komisija ugotavlja znaten napredek pri vzpostavljanju varnostne unije

0

Evropska komisija je danes objavila poročilo o napredku pri vzpostavljanju učinkovite in prave varnostne unije, v katerem ugotavlja znaten napredek in oprijemljive rezultate na ključnih področjih varnostne unije. Ob tem ocenjuje, da je treba nadaljevati prizadevanja pri izvajanju zakonodaje EU na področju varnosti.

Evropska komisija je v poročilu predstavila glavne pobude, ki jih je sprejela na nekaterih ključnih področjih varnostne unije, vključno z bojem proti terorizmu in radikalizaciji, izmenjavo informacij, kibernetsko varnostjo ter varnostnim sodelovanjem z Zahodnim Balkanom.

Komisija ugotavlja znaten napredek in oprijemljive rezultate na teh področjih v zadnjih letih, hkrati pa ocenjuje, da so potrebna nadaljnja prizadevanja, zlasti pri izvajanju zakonodaje EU na področju varnosti.

Zaradi terorističnega napada v novozelandskem Christchurchu marca letos, v katerem je desničarski skrajnež ubil 51 ljudi, komisija predlaga tudi začetek pogajanj EU z Novo Zelandijo o izmenjavi osebnih podatkov z Europolom za boj proti hudim kaznivim dejanjem in terorizmu.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je ob objavi poročila dejal, da je varnost evropskih državljank in državljanov že od prvega dne glavna prednostna naloga te komisije.

“Na podlagi evropske agende za varnost smo zgradili učinkovito in pravo varnostno unijo, ki temelji na zaupanju, delitvi virov in skupnem soočanju z grožnjami. Ponosni smo lahko na številne oprijemljive rezultate, kot so varnostni predpisi EU za lažjo izsleditev nevarnih storilcev kaznivih dejanj, boj proti terorizmu na spletu in zunaj njega ter omejitev dostopa do strelnega orožja,” je poudaril Avramopulos.

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King pa dejal, da “smo v zadnjih nekaj letih dosegli znaten napredek pri krepitvi naše kolektivne varnosti”. “S kompleksnimi in večplastnimi varnostnimi izzivi tega časa, kot so terorizem, kibernetska kriminaliteta in dezinformacije, se lahko najbolje soočimo s sodelovanjem in usklajenim odzivom,” je dejal.

Evropska komisija bo sicer danes s Kosovom podpisala dogovor o izvajanju skupnega akcijskega načrta o boju proti terorizmu na Zahodnem Balkanu. Dogovor opredeljuje prednostne ukrepe, ki jih morajo kosovske oblasti izvesti pri sodelovanju v boju proti terorizmu v tem in prihodnjem letu, ter določa podporo, ki jo bo Kosovu pri tem nudila EU, so sporočili iz Bruslja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen