V Črnomlju 14 bivalnih kontejnerjev za nastanitev vojakov med varovanjem meje

0

Slovenska vojska (SV) bo v Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, postavila 14 bivalnih kontejnerjev. Namenjeni bodo nastanitvi pripadnikov, ki podpirajo policijo pri varovanju državne meje na območju novomeške policijske uprave, so zapisali na spletni strani SV.

Nastanitvene zmogljivosti bo uporabljalo do 30 pripadnikov SV, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s policijo ali v opazovalnicah in na ta način preprečujejo nezakonite prehode državne meje. Posamezne skupine vojakov bodo v Črnomlju delovale v petdnevni izmeni, prehrano zanje bo zagotavljal lokalni dobavitelj.

Kot so pojasnili v sporočilu, v gasilskem domu v Črnomlju sicer od leta 2016 deluje informacijska pisarna Slovenske vojske, ki je že do zdaj zagotavljala vez med vojaškimi strukturami in organizacijami posebnega pomena za obrambo ter ostalimi organizacijami na področju zaščite, reševanja in nudenja pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč ter nalog civilno-vojaškega sodelovanja in sodelovanja s civilnim okoljem na področju Bele krajine.

Slovenska vojska je namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki sodelujejo s policijo na meji, predhodno že vzpostavila v dveh vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih. Kot so zapisali, na ta način optimizirajo delovanje pripadnikov, ki podpirajo policijo pri varovanju državne meje, saj s tem skrajšujejo čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, omogočajo daljšo prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in sočasno nižjo obremenjenost vojakov, ki se jim ni treba dnevno voziti na mesto opravljanja nalog.

Ob tem so spomnili, da Slovenska vojska od leta 2015 podpira ministrstvo za notranje zadeve, od leta 2016 pa tudi policijo v njenih naporih za preprečevanje nezakonitih prehodov državne meje. Dnevno je na tovrstne naloge napotenih okrog 150 pripadnikov. Od začetka podpore varovanja državne meje do 20. avgusta letos pa je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila skoraj 82.000-krat oziroma sodelovala v 54.000 patruljah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen