Prva nadzornica Uradnega lista prijavila nezakonita dejanja generalnega sekretarja LMŠ Kralja, iz opozicije že letijo ostre kritike

8

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pristojnim institucijam, tudi SDH in protikorupcijski komisiji, prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Prijovićeva je za STA potrdila verodostojnost dokumenta, ki ga je prvi objavil Bojan Požar.

Medtem iz politike že dežujejo kritike na ravnanje Kralja, najbolj ostri so seveda v opozicijski SDS.

Predsednik SDS Janez Janša je danes tvitnil: “Si predstavljate, da @strankaSDS vodi vlado in da naš generalni sekretar Borut napiše tak dopis na #SDH? #Vstaje #DelirijF571″

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je prav tako na Twitterju zapisal: “Pazite… Kralj naročil, da Država pričakuje… hm, sem mislil, da se je “Država, to sem jaz” končala s Sončnim kraljem, Ludvikom XIV tam v 17. stoletju… No, @StrankaLMS je očitno med počitnicami v državi uvedla socialistični absolutizem! #EpskiŠkandal”

Požar je objavil dokument, ki ga je Prijovićeva poslala na Slovenski državni holding (SDH), v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto. O tem je obvestila tudi nadzorni svet Uradnega lista, ki mu predseduje, in prisotne na torkovem sestanku na SDH, prav tako je pritiske Kralja v torek prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot je pojasnila za STA, se je obrnila na institucije, ki so po njenem mnenju pristojne za tovrstna nezakonita početja. To je prijava Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in SDH, ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista. Spomnila je, da je bila v to družbo imenovana preko SDH, njemu pa tudi poroča. “Mislim, da je to dovolj močan znak, zdaj so na vrsti druge institucije in prizadeti, da v zvezi s tem ukrepajo,” je dodala.

Podrobnosti bo pojasnila KPK na četrtkovem sestanku. Za zdaj želi povedati to, kar je navedla v dopisu, ki je zakrožil v javnosti. “Name se je vršil pritisk na izbor direktorja z navodilom, koga naj se imenuje in komu naj se poroča,” je pojasnila.

Kot je navedeno v dopisu, jo je 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ Brane Kralj, ki ji je naročil, da “država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH“.

Šoltes je bil vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Prijavil se je na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov. Kralj se na očitke še ni odzval.

Generalni sekretar LMŠ Brane Kralj je za STA potrdil, da je klical prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović glede imenovanja Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Pravi, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Prijovićeva je to prijavila kot politični pritisk, Kralj pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo odstopil.

“Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto,” je Kralj danes pojasnil za STA.

Na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost in odstopil, za zdaj ni želel odgovoriti. Premier in predsednik največje vladne stranke LMŠ Marjan Šarec pa od Kralja do četrtka pričakuje pojasnila. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Franjo pravi

  To je ta skok v prazni bazen – v praksi!

 2. raft pravi

  krucifix / 29.08.2019. ob 09:10

  DRŽAVA JE ŽE PRODANA. LJUBLJANO IN MARIBOR OBVLADUJETA SRBINA, VLADO ALBANAC, NAM PA SO OSTALE SENOŽETI KATERE OBVLADUJEJO ZVERINE – DIVJI PRAŠIČI, RISI, VOLKOVI, MEDVEDI. TO TI JE SLOVENIJA
  ————————–
  Pa še za prvega lovca Slovenije nam na POP TV vedno znova prikazujejo nekega bosanskega srba. Marš v P. M.!!!!!

 3. raft pravi

  Ozadje velikega političnega obračuna: Kdo je Irena Prijović, desna roka Boruta Jamnika?
  ——————-
  Za SVOJ KUR-ČEV IZCEDEK BI PRODAL TUDI SVOJO DOMOVINO.

 4. mrcina pravi

  Kralj je zgolj kanon futer… odzadaj bodo še dalje furali kučan-golobičeve kadre – kot vedno.

 5. muco pravi

  Moje skromno mnenje je, da bili treba ukiniti FF in FDV, potem raznih takšnih in podobnih pa ja c ov ne bi bilo. Mislim, doktor…koga že!?? š i š a n ja ma j mu nov, mešanja megle in s vi r a n ja ku r c u,… ne me je ba t.
  Tisti ki pa mislijo “študirati ta s r a n ja”, si naj pa to mešanje megle sam plača.

  1. Re gornjemu pravi

   Vidis tudi tvoj mesija Jajo, je diplomant FDV.

 6. bruh pravi

  ajd …nič ne bo…….. na koncu bo imela težave le naivna gospa….

  bodimo resni, vnuka komunističnega zverinskega klavca in morilca bodo že vtaknili kam drugam….. najbolj ogabno je ponovno opazovati kakšne smrdeč rdeče kur be so vsi iz bande 571 in prijatelji….
  pomislite, če bi kaj takega storila drugače misleča vlada (in ne rdeči pra sci in svi nje) ali da bi JJ-ev tesni sodelavec “poskrbel” za kakšnega njihovega…… joj kako bi tile iz bande 571, ki jih lahko le naši opranoglavi levičarji imenujejo novinarji in ne to kar so v resnici- le smrdeče kur be in levičarski MAFISJKI aktivisti – , krulili in cvilili……tako, da bo vse skupaj ponovno skr ito pod preprogo ….ah….
  slovenski levičar je pač vedno blazno nestrpno, opranoglavo in sistemsko mafijsko bitje…vedno..ajd…

 7. muco pravi

  … in ko želijo štabni provokatorji postati humorni, ampak “dečki”, vrag šalo jemlje, počasi, neizogibno… prihaja čas streznitve, priletelo bo ko bumerang…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen